Cele două evoluții sunt văzute ca o provocare directă la delicata balanță geopolitică pe care Vučić din Serbia a petrecut mai mult de o decadă construind-o, semnalând aprobarea valorilor occidentale și politicii UE, dar menținând totodată legături puternice cu Rusia și China.
Vučić a subliniat că amenințarea cu sancțiuni din partea SUA nu este îndreptată în mod specific împotriva Serbiei, ci reprezintă o încercare a administrației de la Washington de a lansa “un atac cuprinzător asupra Rusiei, nu doar asupra producției de petrol și gaze, ci și asupra tuturor companiilor conexe.”
Serbia are până la 12 martie să-și finalizeze tranzacțiile financiare finale cu Gazprom și Gazprom Neft și să schimbe structura deținerii NIS, ceea ce ar putea duce la intrarea Ungariei MOL pentru a cumpăra cota rusă. Vučić a anunțat că va discuta direct cu președintele rus Vladimir Putin pentru a rezolva problema.
Între timp, Vučić se confruntă cu o criză internă, inclusiv săptămâni de proteste la nivel național – unele dintre cele mai mari din istoria Serbiei – declanșate de o eroare la construcția gării de tren și autobuz din Novi Sad, care a dus la moartea a 15 persoane și rănirea multor altele.
Aceste evoluții survin într-un moment extrem de nepotrivit pentru Vučić, când este lovit din toate părțile pe plan intern din cauza protestelor studențești. Apariția unei probleme de aprovizionare cu gaze în mijlocul sezonului de încălzire va duce inevitabil la creșteri de prețuri, conform lui Vuk Vuksanović, expert în influența non-occidentală în Balcani și cercetător senior la Belgrade Center for Security Policy.
Sursa: https://www.politico.eu/article/serbia/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication