Cantinele universitare rămân printre puținele refugii pentru studenții români care își doresc o masă caldă la prețuri accesibile, însă, uneori, programul încărcat, distanțele mari și bugetele limitate transformă această opțiune într-o adevărată provocare.
Unele cantine oferă posibilitatea de a comanda online, dar cu ridicare personală. Foto: Shutterstock
Unele dintre puținele opțiuni prin care studenții pot avea o masă caldă
și sănătoasă sunt cantinele. Fie că sunt amenajate în campusurile universitare sau în alte zone, acestea reprezintă o alternativă ieftină pentru studenți
datorită prețurilor mai mici. „Sunt destul de mulți studenți care apelează la
cantine deoarece prețurile sunt foarte rezonabile. Bineînțeles, prețurile la
cantinele care aparțin de universități private sunt puțin mai ridicate
comparativ cu cele de la stat“, a explicat vicepreședintele Uniunii Studenților, Alexandru Streinu, pentru „Weekend Adevărul”.
Totuși, accesibilitatea zonei în care se află cantina și programul de
funcționare pot fi uneori impedimente majore pentru studenții care au o
programă universitară încărcată și oricum petrec zilnic între 40 și 80 de
minute pe drum (dus-întors de acasă la unitatea de învățământ) pentru a
participa la cursuri. De exemplu, în București există cel puțin opt cantine al
căror program de funcționare variază între 3 și 12 ore zilnic: Cantina Moxa și
cantina Cihoschi (ASE), Cantina „Titu Maiorescu“ (privată), Cantina USAMV,
Cantina „Kogălniceanu“
(Universitatea din București), Cantina din campusul Politehnicii, precum și
Cantinele Leu, FIIR și R3, care, de asemenea, aparțin Universității
Politehnica.
Prețuri accesibile
Pentru a vedea cât poate ajunge să plătească un student pentru o masă la
cantină, „Weekend Adevărul“ a analizat pe 21 octombrie prețurile de la mai
multe cantine din București, Cluj-Napoca și Iași.
La cantina Moxa, care oferă o gamă variată de mâncăruri, o masă completă
cu ciorbă, fel principal și garnitură poate costa în jur de 10-12 lei, în timp
ce o masă alcătuită doar din felul principal și o supă poate porni de la 7 lei,
în funcție de gramaj. O ciorbă de legume de 400 de grame este 2,31 lei, o
porție de cartofi cu usturoi la cuptor (200 de grame) ajunge la 1,14 lei, 100
de grame de ceafă de porc pe plită costă 3,90 lei, iar o porție de chifteluțe
marinate (150 de grame) are un preț de 3,15 lei.
De asemenea, și la cantina USAMV studenții au la dispoziție o varietate
de preparate accesibile. Având o capacitate de 360 de locuri, programul de
funcționare al cantinei este de luni până vineri în intervalul 10:30-18:00. O
masă completă alcătuită din ciorbă, fel principal și garnitură poate porni de
la 15-20 de lei, în funcție de preparatele alese și de gramaj. De exemplu,
ciorba de legume costă 5,99 lei, iar cea de văcuță – 8,49 lei. La felul
principal, studenții pot opta pentru un șnițel de curcan, la prețul de 7,49
lei/100 g, pulpă de pui la cuptor, care costă 5,49 lei/100 g, sau ceafă de porc
la 8,99 lei/100 g. Prețul pentru garnituri variază de la 2,79 lei la 3,59 lei
per 100 de grame. Indiferent de preferințe, meniul este diversificat,
preparatele având un preț relativ accesibil pentru studenți.
Meniurile majorității cantinelor din România pot fi găsite online, fiind actualizate constant
La cantina „Hasdeu“ din Cluj-Napoca,
cu o capacitate de 160 de locuri, studenții pot mânca de luni până vineri în
intervalul 11:00-16:00. Prețul minim pentru o masă completă, care include
ciorbă, fel principal și garnitură, poate varia între 10 și 15 lei, în funcție
de preparatele alese și de gramaj, iar un meniu vegetarian poate porni de la 10
lei. De exemplu, o ciorbă de fasole verde (400 de grame) costă 4,50 lei, iar un
cotlet de porc la grătar (100 de grame) are un preț de 6,50 lei. Drept
garnitură, studenții pot alege dintr-o varietate de preparate, printre care și
cartofi piure – 2,50 lei/200 de grame, o porție de amestec mexican – 3 lei/150 de
grame, iahnie de fasole – 4 lei/300 de grame, papricaș de ciuperci – 4 lei/250 de
grame.
Studenții care frecventează cantina Universității pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ (USV) Iași pot plăti pentru un prânz cel puțin
13-18 lei, în funcție de preparatele alese și de cantitate. De exemplu, o
ciorbă de legume (400 de grame) costă 3,07 lei, iar una de cartofi cu afumătură
(320 de grame) – 5.78 lei. Pentru felul principal, 140 de grame de piept de pui
la grătar costă 6,91 lei, o porție de ficăței la cuptor (130 de grame) – 5,21
lei, iar un șnițel de curcan (160 de grame) ajunge la 10,67 lei. Totodată,
studenții pot opta și pentru preparate de post precum mâncare de năut, orez cu
ciuperci sau amestec mexican asortat. Cu o capacitate de 350 de locuri, cantina
USV este deschisă de luni până vineri între 11:30 și 19:30.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii