vineri, ianuarie 24, 2025

A fost regăsită coroana unui rege medieval din estul Europei. Dispăruse în Al Doilea Război Mondial

Share


A fost regăsită coroana unui rege medieval din estul Europei. Un set de podoabe funerare regale din secolul al XVI-lea, ascuns într-o nișă sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania.

A fost regăsită coroana unui rege medieval din estul Europei. Dispăruse în Al Doilea Război Mondial.

Coroanele de aur, inelele și alte accesorii au dispărut din 1939, când au fost ascunse la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

O echipă de experți a găsit obiectele la 16 decembrie, anul trecut, în timp ce foloseau o cameră endoscopică pentru a cerceta găurile, fisurile și cavitățile din pereții camerelor subterane ale catedralei.

Descoperirea a fost făcută publică săptămâna aceasta în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Doar o replică se află la Putna, la mormântul acestuia

Mykolas Sotincenka, coordonatorul comunicațiilor Arhiepiscopiei din Vilnius, a explicat pentru Live Science că respectivele comorile au fost descoperite inițial în 1931, după ce o inundație a deteriorat cripta catedralei, dezvăluind sarcofagele a trei conducători importanți din secolul al XVI-lea, în straiele lor funerare.

stiri romania

Coroana regală găsită în Catedrala din Vilnius – Foto: livescience.com

Insignele regale – care fuseseră confecționate în scopuri funerare și plasate în sarcofage în momentul înmormântării lor – includeau mai multe coroane, inele, lanțuri, un sceptru, un glob și plăci de sicriu.

O parte dintre ele au aparținut lui Alexander I Jagiello, Mare Duce al Lituaniei (1492-1506) și Rege al Poloniei (1501-1506), contemporan cu Ștefan cel Mare.

De asemenea, două dintre soțiile lui Sigismund al II-lea Augustus – care a fost, de asemenea, Mare Duce al Lituaniei și Rege al Poloniei între 1548-1569 – au fost identificate pe baza altor podoabe din comoară, Elisabeta de Austria (cunoscută și ca Elisabeta de Habsburg) și Barbara Radziwiłl.

Dinastiile Jagiello și Habsburg au fost printre cele mai puternice familii din Europa, a spus Sotincenka, și au inaugurat Renașterea poloneză sau „epoca de aur”.

Citește și: De ce sabia lui Ștefan cel Mare nu poate fi recuperată din Turcia? Schimbul propus de Ceaușescu

„Insignele funerare descoperite ale monarhilor Lituaniei și Poloniei sunt comori istorice neprețuite și sunt lucrări magnifice de orfevrărie și bijuterie.”, a declarat și arhiepiscopul de Vilnius, Gintaras Grušas.

stiri romania

Alexandru I Jagiello, Mare Duce al Lituaniei și Rege al Poloniei, a fost contemporan cu Ștefan cel Mare – Foto: arhiva

Un ziar datat septembrie 1939 a fost înfășurat în jurul accesoriilor regale înainte ca acestea să fie ascunse într-o nișă sub o scară din cripta Catedralei din Vilnius.

Deși experții știau din înregistrările istorice că această ascunzătoare de obiecte prețioase exista, a fost nevoie de mai multe încercări de-a lungul anilor pentru a o găsi.

„Aceste simboluri sunt importante atât pentru stat, cât și pentru fiecare dintre noi, ca semn al forței rădăcinilor noastre”, a declarat Rita Pauliukevičiūtė, director al Muzeului Patrimoniului Bisericii din Vilnius.

Citește și: De unde vine denumirea de Moldova? Ce spune legenda, care e realitatea?

Lituania are puține artefacte autentice din această perioadă istorică importantă, astfel încât redescoperirea acestor obiecte prețioase în Catedrala din Vilnius dovedește că aceasta a fost locul de înmormântare al elitei Marelui Ducat al Lituaniei.

Comorile au fost documentate și catalogate, dar vor fi supuse restaurării n cursul acestui an, înainte de a fi expuse public.





Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “newsweek.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img

Read more

Local News