duminică, octombrie 6, 2024

Secțiile de terapie intensivă ar putea fi dotate cu camere video. Medic: „Să-i lăsăm pe pacienți să-și trăiască cu demnitate boala”

Share


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat recent că intenționează să introducă în secțiile ATI ale tuturor spitalelor camere de luat vederi. În acest fel, a precizat oficialul, pacienții ar putea fi supravegheați îndeaproape, iar procedurile care li se efectuează ar putea fi mai bine monitorizate. Declarația a venit în contextul scandalului de la spitalul Sfântul Pantelimon, acolo unde doi medici ar fi sistat în mod voluntar tratamentul unui pacient provocându-i decesul. 

sectie ATI

Secțiile ATI ar putea fi dotate cu camere video. Sursa foto: arhivă

Un proiect de lege depus în Parlament prevede obligația spitalelor de a instala camere de luat vederi în secțiile de terapie intensivă și de primiri urgențe. „O cameră de supraveghere video în spital în zona ATI la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi putut lămuri imediat orice instituție a statului român ce s-a întâmplat într-un interval de 30 de zile pe secția ATI”, a declarat Emanuel Ungureanu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

„Camerele video, într-o secţie digitalizată, reprezintă un element normal, pentru că există şi un panou de comandă de unde sunt urmăriţi toţi pacienţii care sunt internaţi în Terapie Intensivă”, a declarat de curând și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În ceea ce privește acordul pacienților pentru ca aceste camere să fie puse în funcţiune, oficialul a ținut să precizeze că imaginile nu vor fi date publicității. „Te supraveghează, nu sunt filmaţi ca să fie difuzate imaginile în altă parte, există o confidenţialitate, sunt monitorizaţi pentru a vedea starea lor în permanenţă”, a mai precizat ministrul. 

medic florin rosu

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași

Vorbim însă despre o propunere controversată care, cu siguranță, va naște discuții aprinse dacă va fi pusă în aplicare. Iar directorii de spitale sunt primii care au avut un cuvânt de spus „Pacienții internați în secțiile ATI sunt, cei mai mulți dintre ei, sedați, intubați, inconștienți, unii doar cu pampersii pe ei. Sau poate doar cu un halat subțire, transparent. Evident că o astfel de imagine nu poate încăpea pe mâinile oricui”, a precizat pentru Adevărul dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. „Trebuie să le respectăm acestor oameni dreptul la intimitate, dreptul de a-și trăi boala cu demnitate. Dacă s-ar înregistra video momentele acelea când se face resuscitarea unui pacient, toată agitația din ATI în acele clipe, credeți-mă este ceva ce nimeni nu-și dorește să vadă. Nu poți risca ca acele imagini să ajungă în spațiul public. Nu sunt de acord cu introducerea camerelor de supraveghere în ATI. Înregistrările video nu au ce să caute aici. Este un subiect foarte sensibil, foarte delicat”, a mai spus directorul Florin Roșu.  

„În ATI, nici un pacient nu rămâne nesupravegheat”

În secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași,  ca peste tot de altfel, există un panou, o unitate centrală, un monitor pe care sunt afișați parametrii fiecărui pacient conectat la aparate. „Iar în momentul în care se declanșează o alarmă știm exact care este pacientul și unde se află patul acestuia”, explică dr. Florin Roșu. Unitatea centrală este amplasată tot în secția ATI, în zona recepțieei. „Acolo unde stau medicii de gardă. Aceste unități sunt dotate cu sisteme de înregistrare, în așa fel încât dacă apare vreo problemă putem analiza starea pacientului într-un anumit moment”. 

În terapie intensivă, a mai spus medicul, nici un pacient nu rămâne nesupravegheat. „Inclusiv la orele de vizită. Aparținătorii intră în rezerve doar însoțiți de asistente, iar acestea rămân prezente până la încheierea vizitei. Vă spun și motivul: sunt persoane care din necunoaștere, din grabă, din grijă față de pacient încearcă să-i așeze mai bine perna, să zicem. Sau îi schimbă poziâia corpului. Dar îl pot deconecta de la aparate, pot atinge aparatura medicală, pot deconecta anumite fire etc. Cineva trebuie să fie în permanență acolo pentru a preveni astfel de incidente”. 



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img

Read more

Local News