sâmbătă, iulie 13, 2024

NATO promite Ucrainei 43 miliarde de dolari în ajutor, ‘cale ireversibilă’ către membrie | Știri despre războiul dintre Rusia și Ucraina

Share

Liderii NATO au promis să ofere Ucrainei cel puțin 43 miliarde de dolari în ajutor militar în următorul an pentru a-și consolida apărarea împotriva Rusiei și au declarat oficial că Kievul se află pe un “drum ireversibil” către aderarea la alianța militară occidentală. Promisiunile, incluse într-un comunicat final după un summit NATO la Washington, DC, au venit în timp ce membrii alianței au anunțat și pași individuali și comuni pentru întărirea securității Ucrainei și Europei.

Șeful NATO a subliniat că Ucraina nu se va alătura imediat rangurilor alianței, dar a insistat că acest lucru trebuie să se întâmple după încheierea războiului pentru a se asigura că Rusia nu mai atacă niciodată Kievul. Aliații au subliniat, de asemenea, că Ucraina trebuie să facă pași semnificativi pentru a aborda problemele de corupție și pentru a efectua alte reforme sistemice.

În același timp, au fost exprimate îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Donald Trump, critic al NATO, să retragă sprijinul SUA pentru alianță în cazul în care câștigă alegerile din noiembrie. Stoltenberg a fost întrebat de mai multe ori despre ieșirea SUA din NATO, la care a răspuns că nu dorește acest lucru, ci doar ca aliații să-și plătească facturile.

Biden a subliniat importanța NATO în contextul alocuțiunii la Consiliul Atlanticului de Nord, organismul de decizie formal al alianței, notând că, de când a preluat funcția, cheltuielile militare au crescut și numărul de grupuri de luptă s-a dublat pe flancul estic al NATO. Sumit-ul a avut loc la Washington, DC, fiind unul dintre ultimele evenimente internaționale ale lui Biden înainte de alegerile din SUA.

În ciuda îngrijorărilor legate de viitorul politic al lui Biden și de poziția lui Trump, ajutorul promis pentru Ucraina este vital pe termen scurt pentru susținerea și refacerea țării și pentru protejarea suveranității sale. Este esențial ca Ucraina să fie întărită înainte de negocierile necesare, mai ales că instinctul lui Trump va fi să meargă la negocieri și să încerce să obțină cea mai bună înțelegere disponibilă.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2024/7/11/nato-promises-ukraine-43bn-in-aid-irreversible-path-to-membership

spot_imgspot_img

Read more

Local News