sâmbătă, iulie 13, 2024

Avioane private sau EasyJet, diferenta semnificativa dintre calatoriile ministeriale – POLITICO

Share

Zboruri de toate felurile

Pentru deplasări, folosirea flotei aeriene guvernamentale este supusă validării din partea cabinetului premierului, ne explică un consilier ministerial. Dacă nu sunt disponibile, miniștrii se orientează către zboruri comerciale sau trebuie să-și reorganizeze programul.

Anumite miniștri au folosit jeturi private comerciale. Printre documentele obținute de POLITICO, se regăsește o călătorie a lui Chrysoula Zacharopoulou în 14 iulie 2022 spre București pentru 34.000 de euro. Pe loc, secretarul de stat pentru Dezvoltare participă la o conferință în sprijinul Moldovei, “la cererea ministrului” de Afaceri Externe și participă la sărbătorirea zilei naționale la ambasadă.

“Când vine vorba de ceremoniile din 14 iulie [de la Paris] și conferință, nu a avut altă soluție decât aceasta”, explică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, precizând că această cerere de călătorie cu jetul a fost “în mod corespunzător validată” de către șefa cabinetului prim-ministrului.

Câteva luni mai târziu, Catherine Colonna a călătorit la Berlin pentru aproape 43.000 de euro, de asemenea prin intermediul unui jet privat, pentru a participa la o întâlnire a miniștrilor de externe din G7.

Dar aceasta este departe de a fi norma. Pentru a ajunge la Charm el-Cheikh în noiembrie 2022 pentru COP27, Agnès Pannier-Runacher, pe atunci ministru al Tranziției Energetice, a luat un zbor cu EasyJet, plecând din Milano, care a costat 93 de euro. Întoarcerea, operată de Egypt Air în clasa economică, a costat 758 de euro.

În același timp, Bérangère Couillard, secretar de stat pentru Ecologie, a preferat Air France la dus și EasyJet la întoarcere, pentru un cost total de 2.400 de euro.

Sursa: https://www.politico.eu/article/jets-prives-ou-easyjet-le-grand-ecart-des-voyages-ministeriels/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

spot_imgspot_img

Read more

Local News