sâmbătă, iulie 13, 2024

Cazul fugarului Paul Lambrino stârnește o furtună juridică în Malta. Avocat: „Ministrul justiției îl vrea ca trofeu”

Share


Cazul extrădării lui Paul Lambrino atinge noi culmi: oficiali ai guvernului român vor călători miercuri în Malta pentru a da asigurări că drepturile omului vor fi respectate în cazul extrădării acestuia, relatează POLITICO.

Prințul Paul, a fost eliberat pe cauțiune și plasat sub control judiciar - Foto Arhivă

Prințul Paul, a fost eliberat pe cauțiune și plasat sub control judiciar – Foto Arhivă

Oficiali români au fost trimiși în Malta pentru a solicita extrădarea lui Paul Philippe (76 de ani). Avocatul Jason Azzopardi susține că „Ministrul Justiției (n.r din România) îl vrea ca trofeu” pe Paul Lambrino, potrivit Politico

Paul Lambrino, a fost arestat în luna aprilie a acestui an, în baza unui mandat european, în Malta când participa la o conferință organizată de Cavalerii de la Malta la Valletta. El este condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție în România în legătură cu restituirea ilegală a unor proprietăți imobiliare, a fugit din țară în anul 2020. A fost prins în capitala Franței în 2022, dar o Curte de Apel din Paris a refuzat să îl extrădeze în România.  Zilele trecute, instanța din Malta a decis ca Paul să fie plasat sub control judiciar și să fie eliberat, pe cauțiune, după ce a petrecut mai bine de două luni după gratii.  

Inițial, o instanță malteză a refuzat extrădarea acestuia, argumentând că drepturile sale ar fi încălcate în închisorile românești din cauza condițiilor precare. Decizia a luat în considerare și „vârsta sa înaintată” și „poziția sa unică în istoria monarhică a României”. Anularea acestei decizii, luna trecută, a fost atacată de avocații lui Paul la Curtea Constituțională din Malta, iar procesul este în curs de desfășurare. 

Fugarul a fost eliberat pe cauțiune luni, condiția instanței a fost ca acesta să nu părăsească insula mediteraneană. 

Capturarea prințului Paul – „o obsesie ostilă” 

Potrivit avocatului lui Paul Lambrino, Jason Azzopardi, mișcarea autorităților române, de a trimite o delegație de oficiali la Valetta este neobișnuită. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției din România a confirmat, conform sursei citate, că patru reprezentanți ai autorităților penitenciarelor și ai Ministerului Justiției din țară vor călători în Malta pentru a depune mărturie. Aceștia vor explica instanței malteze că drepturile omului nu ar fi încălcate în cazul în care Paul va fi încarcerat într-o închisoare din România. 

Trebuie să menționăm că în ultimii ani condițiile din închisoare s-au îmbunătățit foarte mult”, a declarat purtătorul de cuvânt român. 

Avocatul Azzopardi insistă că urmărirea penală a clientului său este motivată politic, descriind încercarea Ministerului de Justiție român de a-l aduce acasă ca o „obsesie ostilă de a-l obține cu orice preț”

Ministrul justiției îl vrea ca trofeu pentru a-și susține campania pentru alegerile prezidențiale din decembrie. Acesta este esența problemei”, a spus Jason Azzopardi, potrivit sursei citate.

Însă, Alina Gorghiu, ministrul român al Justiției, nu a anunțat, până în prezent, nicio intenție de a candida pentru această funcție.

Paul Philippe a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare, fiind găsit vinovat de trafic de influență, spălare de bani și dare de mită. Procurorii au estimat prejudiciul adus statului la aproximativ 145 de milioane de euro. Acesta a fugit din țară în 2020, înainte de a afla sentința. Paul Lambrino a fost arestat în Franța în iunie 2022, însă, pe 6 aprilie 2024, Franța a respins cererea de extrădare, motivul invocat a fost nelegalitatea completului de judecată din România. El a fost acuzat că a colaborat cu o bandă de infractori pentru a recupera proprietăți pe care le pretindea ca moștenitor al familiei regale românești între 2006 și 2013, inclusiv pădurea Snagov și ferma Băneasa. În total, 18 persoane au fost condamnate în acest dosar. Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img

Read more

Local News