sâmbătă, iulie 13, 2024

Băncile din Ungaria, nemulțumite de contribuția impusă de guvern la „fondul de apărare”

Sharestiri romania

Băncile ungare au declarat marţi că măsurile care le impun să contribuie la ”un fond de apărare” a ţării le-ar afecta capacitatea de a da împrumuturi, respingând acuzaţiile guvernamentale conform cărora ar fi exploatat războiul din Ucraina pentru a obţine profituri suplimentare, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Guvernul ungar a anunţat luni că va finanţa un fond de apărare prin păstrarea taxelor excepţionale existente asupra comercianţilor cu amănuntul şi companiilor multinaţionale, după acest an, în loc să le elimine treptat, aşa cum se aştepta anterior. De asemenea, va impozita tranzacţiile în valută ale băncilor şi va majora tarifele pe tranzacţii.

Citește și: Scrisoare confidențială Viktor Orban – Vladimir Putin. Ce au avut de împărțit cei doi lideri

O accelerare a inflaţiei, determinată parţial de creşterea preţurilor combustibililor, rezultată din sancţiunile occidentale impuse energiei ruse din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova din 2022, a dus la profituri mai mari pentru băncile private, deoarece banca centrală – împreună cu altele din Europa – a mărit ratele dobânzilor pentru a limita tendinţa.

Asociaţia Bancară din Ungaria a declarat că băncile nu obţin profituri suplimentare ca urmare a oricărei decizii de afaceri deliberate determinate de războiul din Ucraina, cu care Ungaria are graniţă în est, şi că măsurile planificate ar afecta sectorul bancar.

„Imprevizibilitatea unei serii de sarcini şi măsuri guvernamentale limitează sever capacitatea de creditare a sectorului bancar, competitivitatea internaţională şi rolul de stimulare”, au spus bancherii.

Citește și: Viktor Orban, alianță de extrema dreaptă în Parlamentul European. De ce George Simion nu-i alături?

Inflaţia din Ungaria a depăşit cu mult creşterea preţurilor în alte părţi din Uniunea Europeană, din cauza creşterii costurilor energiei, precum şi a intervenţiilor guvernamentale ineficiente pentru a controla preţurile. Deficitul bugetar al Ungariei este cu mult peste limitele UE, în medie de aproape 7% din producţia economică, în ultimii patru ani.

Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a spus că, având în vedere condiţiile actuale ”pe timp de război”, este nevoie de un fond de apărare, dar nu a explicat la ce vor fi folosite veniturile din taxele suplimentare asupra profiturilor companiilor.

Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “newsweek.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img

Read more

Local News