sâmbătă, iulie 13, 2024

Acordul de securitate post-Brexit cu UE “va completa” NATO, spune Starmer – POLITICO

Share

“Consider că acest lucru este complementar cu NATO. NATO rămâne colțarul apărării în Europa, iar abordarea noastră în domeniul apărării a fost întotdeauna NATO în primul rând.”

Marți, Starmer a comandat o revizuire pentru a stabili o “hartă de drum” pentru creșterea cheltuielilor de apărare ale Regatului Unit la 2,5% din PIB – și a îndemnat și alte state membre NATO să-și mărească cheltuielile militare.

Partidul Laburist a declarat că dorește ca pactul cu UE să acopere o gamă mai largă de subiecte în afară de un parteneriat de apărare convențional – incluzând domenii precum energie, lanțurile de aprovizionare, pandemii și migrație.

Apetitul pentru cooperarea europeană în domeniul apărării în paralel cu NATO a crescut atât la Bruxelles, cât și la Londra, în anticiparea unui posibil reîntoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă. Fostul președinte al SUA s-a arătat reticent în ceea ce privește NATO și a spus că Europa ar trebui să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria sa securitate.

Amenințările la adresa securității, precum invazia Rusiei în Ucraina și o presupusă schimbare a SUA spre regiunea Pacificului, au jucat și ele un rol.

Noul guvern britanic este dornic să înceapă lucrul la pact rapid și se așteaptă să folosească participarea lui Starmer la summitul de la Washington, precum și o întâlnire a Comunității Politice Europene (EPC) în Oxfordshire, Anglia, săptămâna viitoare, pentru a avansa în discuțiile timpurii referitoare la acesta.

Sursa: https://www.politico.eu/article/post-brexit-security-pact-with-eu-will-complement-nato-keir-starmer-says-summit/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

spot_imgspot_img

Read more

Local News