sâmbătă, iulie 13, 2024

Limba română seamănă cu limba persană. Videoclipul realizat de două prietene din țări diferite

Share


O româncă și o iraniancă au demonstrat cât de mult seamănă limba română cu cea persană. Cele două s-au filmat și au urcat un videoclip pe Instagram. Clipul a strâns mii de aprecieri, oamenii fiind foarte interesați de legăturile lingvistice dintre cele două limbi. Multe cuvinte pe care cele două prietene le-au pronunțat la fel au și același înțeles.

Românca și iranianca, pe Instagram Foto: captură video

Românca și iranianca, pe Instagram Foto: captură video

Asemănările dintre limba română și cea persană

În videoclipul postat pe Instagram, românca și fata din Iran au demonstrat asemănările dintre limba română și cea persană. Ele au evidențiat cum anumite cuvinte sunt aproape identice. Printre cuvintele din video se numără “dușman”, “musafir”, “comodă”, “șerbet”, “perdea” și “chibrit”. Cuvintele se pronunță la fel și au același sens, în ambele limbi. Clipul a devenit viral și a adunat mii de comentarii. 

Despre limba persană

Persana este o limbă indo-europeană vorbită în Sudul și Centrul Asiei. În limba persană, ea se numește “parsi”, dar a ajuns prin arabă la forma “farsi” răspândită internațional, dar mai puțin agreată de către intelectualii iranieni. Comunități importante vorbitoare de limbă persană se mai găsesc în Uzbekistan, India, Pakistan, S.U.A. și Israel. Aproximativ 110 milioane de oameni vorbesc limba persană și dialectele ei locale.

 Potrivit istoriei, similaritățile lingvistice dintre limba română și persană își au rădăcinile în influența masivă a imperiului Otoman, care a avut un impact semnificativ asupra României și asupra Persiei. 

Multe cuvinte de origine persană și-au găsit un loc în limba română

Multe cuvinte de origine persană și-au găsit un loc în limba română prin diferite rute, adesea întortocheate. Unele dintre ele, cum ar fi “paradisul”, datează din perioada contactelor culturale dintre poporul persan și vechii greci sau romani și, prin greacă și latină, și-au găsit drumul către română. Persana, ca a doua limbă importantă a Islamului…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “click.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img

Read more

Local News