sâmbătă, iulie 13, 2024

Cazul Eduard Giosu, tânărul mort după intervenția poliției. Dosarul a fost clasat! Cum explică Parchetul decizia

Sharestiri romania

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a clasat dosarul de omor, purtare abuzivă şi ultraj deschis în urma decesului lui Eduard Giosu, un tânăr care a murit anul trecut, la scurt timp după ce a fost încătuşat de Poliţie şi ale cărui rude reclamă că poliţiştii au provocat decesul.

După luni de anchetă, procurorii au dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de omor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, clasarea cauzei privind infracţiunea de purtare abuzivă, întrucât există o cauză justificativă şi clasarea cauzei privind două infracţiuni de ultraj, întrucât a intervenit decesul făptuitorului. Medicii legişti au concluzionat că moartea a fost violentă şi că la momentul decesului bărbatul se afla sub influenţa a cinci tipuri de droguri.

„La data de 09.07.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de omor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, clasarea cauzei privind infracţiunea de purtare abuzivă, întrucât există o cauză justificativă (îndeplinirea unei obligaţii legale), precum şi clasarea cauzei privind două infracţiuni de ultraj, întrucât a intervenit decesul făptuitorului”, informează, marţi, într-un comunicat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Procurorii prezintă filmul evenimentelor, aşa cum acesta a fost reconstituit în baza declaraţiilor agenţilor de poliţie implicaţi şi ale altor martori, dar şi în urma cercetării la faţa locului, imaginilor surprinse de camerele de supraveghere instalate în zonă şi celor surprinse de camerele purtate de poliţişti, înregistrărilor convorbirilor cu operatorii Serviciului 112, precum şi înscrisurilor medico-legale.

Date din anchetă

Conform anchetatorilor, la data de 18.09.2023, în jurul orei 03:19, poliţiştii Secţiei 17 Poliţie au fost sesizaţi prin apel 112 despre faptul că pe o stradă din sectorul 5 al Capitalei se afla un bărbat dezbrăcat, care ţipa şi se manifesta agresiv.

„Poliţiştii au identificat un bărbat îmbrăcat doar în lenjerie intimă, care prezenta mai multe excoriaţii pe corp şi care se deplasa haotic. La vederea poliţiştilor, bărbatul a început să fugă pe stradă, fiind urmărit şi somat să se oprească. La un moment dat, bărbatul s-a oprit şi s-a apropiat de poliţişti, ignorând solicitările de a păstra distanţa, împingându-se în aceştia. În acest context, poliţiştii au folosit mijloacele din dotare, respectiv spray iritant-lacrimogen şi bastoane cu care i-au aplicat lovituri în zona braţelor şi picioarelor. Bărbatul s-a îndepărtat de cei doi poliţişti şi a căzut pe spate, lovindu-se de asfalt într-un moment în care nicio persoană nu mai era în apropierea sa. Bărbatul s-a ridicat, s-a mai deplasat câţiva metri şi a căzut din nou, lovindu-se cu faţa de sol, fiind imobilizat în cele din urmă de poliţişti. În cadrul procedurii de imobilizare la sol, poliţiştii i-au mai aplicat două lovituri cu bastoanele în zona picioarelor”, reţin procurorii în cadrul anchetei.

Tânărul implicat în incidente, Eduard Giosu, a fost dus în comă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale.

Opt zile mai târziu, la 26 septembrie 2023, Eduard Giosu a decedat „ca urmare a stopului cardio-respirator şi insuficienţei organice multiple”.

„În urma efectuării autopsiei medico-legale, medicii legişti au concluzionat că moartea bărbatului a fost violentă, cauzată de edemul masiv cu hemoragii cerebrale secundare, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală (hematom subdural, contuzii şi dilacerări cerebrale şi hemoragie subarahnoidiană), ce au survenit la o persoană aflată sub influenţa substanţelor psihoactive (cocaină, opioide, cannabis, amfetamină, metamfetamină). La examenul medico-legal al cadavrului s-au constatat leziuni traumatice, după cum urmează: Leziunile de la nivelul extremităţii cefalice (echimoze, excoriaţii, plăgi şi traumatism cranio-cerebral cu hematom subdural, dilacerări cerebrale şi hemoragie subarahnoidiană) s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur la data de 18.09.2023 şi au legătură de cauzalitate directă necondiţionată cu decesul. Leziunile de la nivelul membrelor superioare, membrelor inferioare şi trunchiului (echimoze, excoriaţii, plăgi) s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur, cu excepţia celor de la nivelul braţului drept (echimoze alungite), care s-au putut produce prin lovire cu corp alungit şi a celor de la nivelul articulaţiilor radiocarpiene, care s-au putut produce prin comprimare de corpuri dure la o persoană încătuşată, prin acţiunea propriei forţe asupra cătuşelor aplicate. Toate acestea pot data din 18.09.2023 şi nu au avut rol tanatogenerator. Aşadar, procurorii au stabilit că leziunile care au dus la deces au fost urmarea propriilor acţiuni ale victimei care, până la venirea poliţiştilor în zonă, aşa cum rezultă din imaginile camerelor de supraveghere, s-a precipitat în mod voluntar în repetate rânduri pe asfalt, s-a lovit de ziduri şi de autovehicule parcate, iar după venirea poliţiştilor s-a precipitat de două ori în modurile descrise mai sus”, se arată în comunicatul Parchetului.

În ceea ce priveşte leziunile provocate de acţiunea poliţiştilor asupra tânărului drogat, procurorii au constatat că „acestea nu au avut legătură cu decesul şi au fost urmarea îndeplinirii unei obligaţii impuse de lege, respectiv aceea de a imobiliza şi legitima o persoană care, prin comportamentul său, reprezenta un pericol pentru sine, pentru alţii, dar şi pentru ordinea şi liniştea publică”.

Cu privire la agresiunile exercitate de bărbatul în cauză asupra poliţiştilor, cercetate sub aspectul comiterii a două infracţiuni de ultraj, procurorii au constatat că a survenit decesul făptuitorului.

Moartea lui Eduard Giosu a provocat reacţii intense în spaţiul public. Rudele bărbatului au acuzat că poliţiştii care l-au încătuşat sunt responsabili pentru decesul tânărului pe motiv că aceştia lau lovit cu bastoanele din dotare. Imagini surprinse de camera de înregistrare purtată de o poliţistă în momentul încătuşării tânărului arată că poliţiştii cheamă o ambulanţă, care să îl ducă pe tânăr la spitalul Obregia, poliţiştii spunând că acesta „s-a dat cu capul de pământ” şi sângerează. Ion Giosu, tatăl tânărului mort, declara la acel moment că rănile de la capul fiului său nu au fost provocate în urma căderii, ci de către poliţişti, acesta susţinând că poliţiştii i-au „crăpat ţeasta” fiului său, cu lovituri cu tonfa.

Cinci poliţişti au fost implicaţi în acel incident.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.realitatea.net”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img

Table of contents

Read more

Local News