luni, mai 20, 2024

Premierul Slovaciei, care a fost împușcat în plină stradă, ieșit din comă și a rostit primele cuvinte!

Sharestiri romania

Premierul pro-rus al Slovaciei se află în comă indusă la spital după ce a fost împușcat de trei ori în plină stradă. Sunt ore critice pentru Robert Fico, iar medicii îl monitorizează permanent. Șeful Guvernului a fost nimerit de gloanțe în abdomen și în braț. Focurile de armă au fost trase de la o distanță foarte mică după ce Fico s-a dus să întâmpine oamenii din stradă. 

Imediat după atac, autorul tentativei de asasinare a fost prins în mulțime și imobilizat de forțele de ordine. Este vorba despre un scriitor slovac în vârstă de 71 de ani, declarat activist de stânga. Bărbatul a fost încătușat și dus la audieri. 

Potrivit presei slovace, atacatorul a călătorit aproape 80 de kilometri pentru a trage asupra premierului. Presa locală spune că acesta avea permis de port armă după ce a lucrat ca agent de securitate și că își premeditase fapta imediat după alegerile parlamentare din luna septembrie a anului trecut. Partidul lui Fico a câștigat cu 23%.

Între timp, Slovacia se află în pragul unui război civil din cauza tensiunilor politice fără precedent. Tot mai mulți politicieni slovaci dau vina pe presă pentru tentativa de asasinat pentru că societatea a acumulat prea multă ură. 

Este șoc în toată Europa după atacul fără precedent la adresa unui oficial de rang înalt. Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, mai mulți lideri europeni, printre care și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și oficiali români au reacționat imediat după atac.

Reacții vin și de la Kremlin. Vladimir Putin numește tentativa de asasinare a premierului Fico o crimă odioasă care nu are nicio justificare. Iar premierul maghiar Viktor Orban spune că a fost șocat să afle ce i s-a întâmplat prietenului său și se roagă pentru însănătoșirea acestuia.

Premierul Robert Fico este cunoscut drept un politician pro-rus, care a adoptat în ultimii ani poziții din ce în ce mai dure față de Occident și a promis în repetate rânduri că va bloca sprijinul militar pentru Ucraina. Robert Fico este la al patrulea mandat de premier. A revenit la putere anul trecut, după ce a demisionat în 2018, pe fondul protestelor anti-corupţie. Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.realitatea.net”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img

Read more

Local News