duminică, februarie 25, 2024

UE propune sancțiuni pentru firmele chinezești care ajută Rusia – POLITICO

Share

Blocul vrea să finalizeze un al 13-lea pachet de sancțiuni impotriva Rusiei înainte de 24 februarie, care ar marca doi ani de când Putin a ordonat invazia în Ucraina. Comisia Europeană a solicitat guvernelor naționale să ia măsuri concertate pentru a întări aplicarea sancțiunilor.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a avertizat pe Xi Jinping la un summit de la Beijing în decembrie că Europa a întocmit o listă de companii suspectate că furnizează bunuri cu dublă utilizare către Rusia. Dacă țările UE sunt de acord să includă cele patru nume în lista lor de sancțiuni cu dublă utilizare, firmele europene vor fi interzise să facă afaceri cu acele companii.

Pe lista de sancțiuni sunt și o companie din Kazahstan, una din Thailanda, una din Turcia, una din Sri Lanka, una din India și una din Serbia, precum și alte 11 entități din Rusia, pentru un total de 21 de noi listări. În efortul de a opri economia de război a Moscovei de la producerea de drone, tancuri și rachete ghidate, UE și aliații G7 și-au interzis propriile companii să exporte bunuri cu dublă utilizare, precum microelectronice sau chiar rulmenți.

Cercetările echipei de sancțiuni de la Institutul KSE, un think tank atașat Școlii de Economie de la Kiev, au arătat că companiile din China și Hong Kong sunt acum cei mai importanți intermediari pentru expedierile de “tehnologie de război” supuse sancțiunilor occidentale. Totuși, companiile americane au condus lista producătorilor originali.

Sursa: https://www.politico.eu/article/eu-proposes-sanctions-on-chinese-firms-for-helping-russia/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

spot_imgspot_img

Read more

Local News