duminică, februarie 25, 2024

Ministrul de Externe al Franței spune că Europa are nevoie de o „a doua asigurare de viață”, în plus față de NATO

Sharestiri romania

Europa are nevoie de o „a doua asigurare de viaţă”, în plus faţă de NATO, a declarat luni ministrul de Externe francez, Stephane Sejourne, după declaraţiile controversate ale lui Donald Trump care a sugerat că Statele Unite ar putea să nu îşi protejeze aliaţii din NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare împotriva unei potenţiale invazii ruse, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Avem nevoie de o a doua asigurare de viaţă, nu în locul NATO, nu împotriva NATO, ci în plus faţă de această organizaţie”, a declarat Stephane Sejourne, în timpul unei conferinţe de presă comune, lângă Paris, cu omologul său german, Annalena Baerbock, şi polonez, Radoslaw Sikorski.

El a insistat asupra faptului că este necesar să se acţioneze asupra pilonului european al NATO şi să se construiască o industrie de apărare, „să cumpărăm european în cadrul industriilor noastre de apărare şi să ne pregătim în caz de conflict”.

„Acesta este sensul istoriei”, a spus el, adăugând că nu este vorba de a se interveni în alegerile americane, ci că este necesar să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca republicanul Donald Trump să revină la Casa Albă.

El a cerut „să se treacă de la un război al poziţiilor, la un război al soluţiilor”.

Șeful diplomaţiei franceze a subliniat că Parisul şi-a dublat bugetul pentru apărare

Întrebat despre criticile formulate de Donald Trump la adresa ţărilor a căror contribuţie financiară la NATO este insuficientă, şeful diplomaţiei franceze a subliniat că Parisul şi-a dublat bugetul pentru apărare.

„Alianţa Nord-Atlantică nu este un contract cu o companie de securitate”, a declarat la rândul său şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, care a precizat că va merge „în curând” în Statele Unite.

„Voi repeta că nu ne vom lăsa divizaţi, autonomia (strategică europeană) trebuie să se dezvolte în armonie cu Statele Unite ale Americii. Faptul că Europa ia în serios apărarea, industria de apărare, este o provocare comună şi preşedinţii americani ne-au încurajat să facem acest lucru”, a mai spus el.

Ministrul german Annalena Baerbock a subliniat, de asemenea, necesitatea de a „promova o uniune a apărării şi securităţii”, amintind totodată că NATO a rămas „coloana vertebrală” a securităţii europene.

Editor : B.C.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img

Read more

Local News