duminică, iulie 21, 2024

Dirijorul japonez Seiji Ozawa a murit la vârsta de 88 de ani » Muzică

Share


Celebrul dirijor japonez Seiji Ozawa, care a condus unele cele mai renumite orchestre din lume, a murit în reşedinţa sa din Tokyo la vârsta de 88 de ani, a anunţat vineri presa niponă, citată de AFP şi Reuters.

Televiziunea publică NHK şi alte companii mass-media japoneze au raportat că artistul a murit marţi din cauza unei insuficienţe cardiace. Potrivit cotidianului Asahi Shimbun, funeraliile sale s-au desfăşurat în prezenţa rudelor apropiate ale dirijorului.

Seiji Ozawa s-a născut în 1935 în provincia chineză Manciuria, pe atunci o colonie japoneză.

A început să înveţe să cânte la pian în şcoala primară, dar, după ce şi-a fracturat două degete în timpul unei partide de rugby – o altă pasiune a lui -, s-a orientat în adolescenţă spre dirijarea orchestrelor.

S-a mutat în străinătate în 1959 şi a cunoscut unele dintre cele mai mari personalităţi ale muzicii clasice, în special compozitorul şi dirijorul Leonard Bernstein, al cărui asistent a devenit la Orchestra Filarmonică din New York în timpul stagiunii 1961-1962.

A dirijat apoi orchestrele din Chicago, Toronto şi San Francisco şi a ocupat timp de 29 de ani postul de director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston. Numele său a fost atribuit unei săli de concerte din cadrul acestei instituţii americane. În 2020, autorităţile din Boston au decis ca data de 1 septembrie să fie declarată „Ziua Seiji Ozawa”, potrivit Reuters.

Citește și Starul american de…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img

Read more

Local News