duminică, iulie 21, 2024

LIVETEXT Fâșia Gaza, Vizată De Un Nou Val De Bombardamente Efectuate De Israel. Cel Puțin 1.100 De Oameni Au Murit în Enclava Asediată

Share


00:10 – Acum 4 ore

12-10-2023

Noul cabinet de război al Israelului promite să „șteargă Hamas de pe fața pământului”

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat națiunii alături de liderul partidului de opoziție, Benny Gantz, după ce cei doi au convenit să formeze un guvern de urgență pentru a gestiona războiul împotriva Hamas, scrie The Guardian.

Noul cabinet de război este format din Netanyahu, Gantz și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant. În timpul luptelor cu Hamas, guvernul de urgență va lua în discuție doar politicile sau legile care au legătură cu conflictul, au afirmat Netanyahu și Gantz, într-o declarație comună.

Netanyahu a declarat că au lăsat deoparte divergențele „pentru că soarta statului nostru este în joc”. Vorbind alături de Gantz și Gallant, el a comparat atacul Hamas cu crimele brutale comise de Statul Islamic (ISIS).

Gantz, fost șef al apărării și general israelian, a declarat că a sosit momentul „să ne unim și să învingem”, în contextul în care țara se confruntă cu „unul dintre cele mai grele momente” pe care le-a cunoscut vreodată.

„Există un timp pentru pace și un timp pentru război. Acum este un timp de război”, a subliniat Gantz.

Gallant a descris asaltul Hamas ca fiind „cel mai grav atac terorist pe care lumea l-a văzut vreodată”. „Nu există varianta în care să ucizi copii israelieni și noi să ne vedem de treabă”, a adăugat el.

Dosarul clubului din Caracal care organiza spectacole erotice cu minore. 3 ani şi jumătate de proces: niciun verdict şi libertate totală pentru patroni. Când urmează prescrierea

Recomandări

Dosarul clubului din Caracal care organiza spectacole erotice cu minore. 3 ani şi jumătate de proces: niciun verdict şi libertate totală pentru patroni. Când urmează prescrierea

„Vom șterge acest lucru numit Hamas, ISIS-Gaza, de pe fața pământului. Va înceta să mai existe”, a mai afirmat Gallant.

00:03 – Acum 4 ore

12-10-2023

Liga Arabă condamnă asediul Israelului asupra Fâşiei Gaza și cere un ajutor umanitar „imediat”

Miniştrii arabi de externe au condamnat miercuri la Cairo asediul impus de Israel Fâşiei Gazei, solicitând livrarea „imediată” de ajutor umanitar celor 2,3 milioane de palestinieni supuşi raidurilor aeriene israeliene ca răspuns la atacul Hamas, relatează AFP.

Reuniţi la sediul Ligii Arabe din capitala Egiptului, miniştrii au cerut „ridicarea asediului Fâşiei Gaza” şi „autorizarea imediată a intrării de ajutor umanitar, alimente şi combustibil” în mica enclavă pustiită de războaie şi sărăcie.

Ei au mai cerut Israelului „să revină asupra deciziei sale nedrepte de a întrerupe alimentarea cu energie electrică şi apă în Gaza”.

Israelul a efectuat miercuri pentru a cincea zi consecutiv raiduri aeriene distructive în Fâşia Gaza şi a anunţat un guvern de urgenţă pe durata conflictului cu Hamasul palestinian, care a făcut deja mii de morţi, notează Agerpres.

11 oct. – Acum 4 ore

11-10-2023

Patru palestinieni ucişi în Cisiordania, într-un atac al israelienilor asupra unui oraş la sud de Nablus

Yevhen Mahda, politolog ucrainean, pentru Libertatea, despre ce se întâmplă în Israel: „Rusia vrea să internaționalizeze conflictul din Ucraina, să deschidă noi fronturi pentru Occident”

Recomandări

Yevhen Mahda, politolog ucrainean, pentru Libertatea, despre ce se întâmplă în Israel: „Rusia vrea să internaționalizeze conflictul din Ucraina, să deschidă noi fronturi pentru Occident”

Cel puţin patru palestinieni au fost ucişi miercuri de către un grup de israelieni care a atacat un oraş situat la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătăţii de la Ramallah, potrivit AFP.

Un alt palestinian a fost ucis în tiruri ale armatei israeliene în apropiere de Betleem, precizează ministerul.

11 oct. – Acum 4 ore

11-10-2023

Hamas ar fi eliberat o femeie israeliană și pe copiii ei, potrivit unor imagini difuzate de Al Jazeera

Al Jazeera difuzează imagini cu ceea ce Brigăzile al-Qassam ale Hamas spun că este eliberarea unei femei israeliene și a celor doi copii ai săi.

Înregistrarea video arată o femeie îmbrăcată cu o jachetă albastră și roz care se îndreaptă spre un copil, iar cei doi se îmbrățișează, în timp ce bărbați înarmați, probabil luptători Hamas, se îndepărtează.

Imaginile sunt filmate de la distanță. Femeia și copiii se află într-o zonă deschisă, în apropierea unui gard, cel mai probabil la granița dintre Israel și Gaza.

Până acum, nu a existat niciun comentariu oficial din partea Israelului.

11 oct. – Acum 4 ore

11-10-2023

Israelul lovește Gaza cu un nou val de bombardamente

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că efectuează un nou val de bombardamente aeriene în Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.

Riscurile unei invazii terestre israeliene în Gaza. Cum poate arăta incursiunea și ce poate obține Israelul în confruntarea dură cu Hamas

Recomandări

Riscurile unei invazii terestre israeliene în Gaza. Cum poate arăta incursiunea și ce poate obține Israelul în confruntarea dură cu Hamas

IDF afirmă că lovesc „multe” ținte aparținând grupării teroriste Hamas.

11 oct. – Acum 4 ore

11-10-2023

Un supraviețuitor al festivalului de muzică din Israel spune că atacul a fost ca o „măcelărire de animale”

Un supraviețuitor al masacrului de la festivalul de muzică de la Nova, din Israel a descris ceea ce s-a întâmplat acolo drept o „măcelărire de animale”, relatează CNN.

„Este ca și cum ei (teroriștii Hamas, n.r.) ar fi adunat toate animalele într-un singur loc și le-ar fi împușcat pe toate”, a spus Sahar Ben-Sela dintr-un spital din Tel Aviv, într-un interviu acordat miercuri jurnalistei Christiane Amanpour. Aflat într-un scaun cu rotile, tânărul a povestit cu lux de amănunte cum s-a instalat o „uriașă panică” atunci când au început împușcăturile, în timpul asaltului din weekend al militanților Hamas asupra Israelului.

Mai multe informații: Mărturia unui supraviețuitor al masacrului de la festivalul de muzică din Israel: „E ca și cum teroriștii ar fi adunat toate animalele într-un singur loc și le-ar fi împușcat”

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

Șeful Semilunii Roșii Palestiniene: „Nu am mai văzut niciodată astfel de atrocități și o astfel de țintire deliberată” a voluntarilor din domeniul medical

Marwan Jilani, directorul general al Societății Semilunii Roșii Palestiniene, a declarat că organizația sa a asistat la „cel mai rău moment din întreaga istorie a acestui lung conflict”, în contextul în care patru lucrători din domeniul serviciilor de urgență au fost uciși în Gaza, relatează Al Jazeera.

El a declarat că trei dintre aceștia au fost „vizați în mod direct” în timp ce se ocupau de răniți în zona Jabalia din nordul Gaza. Cel de-al patrulea lucrător a fost „împușcat direct în spate și în inimă” în timp ce intervenea pentru tratatea răniților din estul Fâșiei Gaza, în apropiere de granița cu Israelul.

Jilani a declarat că grupul său s-a consultat cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii înainte ca lucrătorii din domeniul serviciilor de urgență să meargă în zona de frontieră și că au primit „undă verde”.

„Nu am văzut niciodată astfel de atrocități. Nu am văzut niciodată o astfel de țintire deliberată în acest mod a unor profesioniști din domeniul medical care îndeplinesc o misiune de asistență umanitară”, a declarat el din Ramallah, Cisiordania, pentru Al Jazeera.

„Oamenii noștri au fost devastați. Plângeau. Se îmbrățișau unii pe alții și nu știau ce să facă, decât să-și șteargă lacrimile și să iasă din nou să înfrunte aceste atrocități”, a mai spus el.

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

Casa Albă: Numărul americanilor despre care se crede că sunt ținuți ostatici de Hamas este „foarte mic”

Dintre cei 17 americani dați dispăruți în Israel în acest moment, numărul celor despre care se crede că sunt ținuți ostatici de Hamas „este foarte mic, foarte mic”, a declarat miercuri în fața presei coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică din cadrul Casei Albe, John Kirby, potrivit CNN.

„În acest moment, credem că numărul celor care știm că sunt, credem că sunt ținuți ostatici este foarte mic, foarte mic, puțin de cinci, să spunem”, a afirmat el. „Dar acest lucru s-ar putea schimba în timp. Noi primim informații suplimentare în fiecare zi”, a adăugat Kirby.

Anterior în curzul zilei miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, le-a spus reporterilor că 17 americani sunt în continuare dați dispăruți. În plus, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că numărul americanilor morți în urma asaltului Hamas din Israel a crescut la 22. Kirby a declarat că americanii „trebuie să se pregătească” pentru posibilitatea ca acest număr să continue să crească.

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

Erdogan negoiază cu Hamas eliberarea ostaticilor israelieni

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat negocieri cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas în vederea eliberării ostaticilor israelieni răpiţi de gruparea islamistă, a declarat miercuri seară o sursă oficială pentru AFP, conform news.ro.

Turcii „sunt pe cale să negocieze eliberarea ostaticilor”, a spus sursa, confirmând o informaţie dezvăluită de postul privat de televiziune Habertürk.

Erdogan a discutat miercuri, la telefon cu prinţul mooştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Turcia a început să furnizeze un ajutor umanitar civililor afectaţi de conflictul israeliano-palestinian, i-a spus Erdogan prinţului saudit. Liderul turc a subliniat că este inacceptabil să fie bombardaţi civili.

„Este important ca ţările din regiune să transmită mesaje constructive, pentru ca războiul să se încheie”, a mai afirmat președintele turc.

Ankara s-a oferit să medieze în războiul dintre Israel şi Hamas.

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

Ciocniri la un spital din apropiere de Tel Aviv, între agenții de securitate și un grup ultranațonalist. Un militant Hamas ar fi fost internat acolo

Haosul a izbucnit la centrul medical Sheba, în apropiere de Tel Aviv, pe fondul furiei generalizate legate de faptul că teroriștii Hamas răniți în timpul asaltului grupării militante asupra Israelului sunt tratați în spitale israeliene, relatează The Times of Israel.

Zeci de membri ai unui grup ultranaționalist au venit la unitatea medicală, cerând ca spitalul să nu trateze un terorist despre care ei cred că a fost adus acolo și s-au încăierat cu agenții de securitate în timp ce încercau să intre.

Mai mulți membri ai grupului ultranaționalist au fost arestați. Potrivit postului de știri Channel 12, palestinianul fusese deja mutat într-o altă locație.

Mai multe proteste pe această temă au avut loc pe tot parcursul zilei, ceea ce a determinat Ministerul israelian al Sănătății să ordone ca spitalele să întărească măsurile de securitate, avertizând că ar putea avea loc un linșaj la adresa teroriștilor Hamas care primesc îngrijiri medicale, relatează site-ul Ynet.

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

Blinken se va întâlni cu Netanyahu în timpul vizitei din Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că se va întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul vizitei sale din Israel, relatează CNN.

„De la ISIS încoace nu am mai văzut o astfel de depravare și vom continua să ne opunem foarte hotărât”, a spus Blinken în fața presei, înainte de plecarea lui în Israel.

Șeful diplomației americane a mai spus că discuțiile despre un coridor umanitar care ar permite civililor să părăsească Gaza, prin Egipt, sunt „în curs de desfășurare”, spunându-le reporterilor că este „de înțeles” că procesul este „complicat”.

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

SUA poartă discuții active cu Israelul cu privire la înființarea unui coridor sigur pentru evacuarea civililor din Gaza

Guvernul SUA poartă discuții active cu Israelul cu privire la crearea unui coridor sigur pentru ca oamenii să părăsească Fâșia Gaza, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit Sky News.

„Credem că un pasaj sigur este important și dorim să vedem deschis un coridor de trecere sigur”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţional din cadrul Casei Albe.

„Civilii nu sunt de vină pentru ceea ce a făcut Hamas”, a spus Kirby.

El a subliniat că nu poate să facă un „anunţ” exact şi nici să prezinte „o rută sau un coridor anume”.

Discuțiile pe aecastă temă vin în contextul în care 22 de americani au fost confirmați morți și 17 sunt în continuare dați dispăruți în Israel.

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

Șefa diplomației franceze: Atacurile comise de Hamas în Israel ar putea constitui crime împotriva umanităţii

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Catherine Colonna, a estimat miercuri că atacurile comise de mişcarea palestiniană Hamas în Israel ar putea constitui crime împotriva umanităţii, scrie AFP.

Întrebată de radio France Info despre faptul că aceste atacuri ar putea fi crime împotriva umanităţii, Catherine Colonna a răspuns: „Încadrarea juridică a acestor crime va fi dată când va veni momentul, dar putem considera că este asemănător cu astfel de crime”.

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

Putin face apel la negocieri între Israel şi palestinieni

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri negocieri între Israel şi palestinieni, apreciind, de asemenea, că este „necesar” să se evite „extinderea conflictului”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Liderul de la Kremlin a cerut ca eforturile să se concentreze pe diplomaţie pentru a pune capăt luptelor declanşate de atacul sângeros lansat de mişcarea palestiniană Hamas sâmbăta trecută şi ca părţile să „revină la procesul de negociere” pentru a se găsi o soluţie „acceptabilă pentru toate părţile, inclusiv pentru palestinieni”. „Trebuie să evităm extinderea conflictului” pentru a preveni ca acesta să aibă consecinţe la nivel internaţional, a adăugat președintele rus.

Vladimir Putin a acuzat anterior SUA că inflamează Orientul Mijlociu prin trimiterea unui grup de portavioane în regiune, declarând că sunt necesare „soluţii de compromis” şi exprimându-şi speranţa că va prevala bunul simţ, notează Reuters.

11 oct. – Acum 5 ore

11-10-2023

11 profesori şi 30 de elevi din şcoli ONU, ucişi în atacurile israeliene în Fâşia Gaza

Unsprezece profesori au unor şcoli din Fâşia Gaza administrate de către ONU şi 30 de elevi au fost ucişi în atacurile israeliene, a anunțat miercuri ONU, potrivit CNN.

Alţi trei profesori şi opt elevi au fost răniţi, a precizat ONU.

În total, 1.000 de case au fost distruse în enclava palestiniană, iar alte 560 au fost avariate şi nu mai pot fi locuite, conform organizației.

În total, 220.000 de oameni caută refugiu din calea atacurilor aeriene israeliene, a mai anunţat ONU.

Mulți locuitori ai enclavei s-au refugit în 92 de şcoli ONU, rezervele de apă şi hrană scad, iar unii membri ai personalului urganizaţiei muncesc nonstop, 24 de ore din 24, a precizat ONU.

ONU se află în contact cu lideri din întreaga lume pe tema unei rute de trecere în Egipt, iar secretarul general al organizației, Antonio Guterres, a discutat la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

11 oct. – Acum 6 ore

11-10-2023

Washingtonul, pregătit să trimită „dacă este necesar” un al doilea portavion, anunță Casa Albă

Statele Unite ale Americii, care au trimis deja un grup aeronaval în apropierea Israelului, sunt pregătite să trimită, „dacă este necesar”, un al doilea portavion în scopuri de descurajare, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, informează AFP, potrivit Agerpres.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţional din cadrul Casei Albe, a precizat că era prevăzut de mult timp, înainte de atacurile Hamas, ca un alt portavion american să navigheze spre Marea Mediterană şi a indicat că această navă ar putea, dacă va fi nevoie, să se deplaseze în Estul Mediteranei pentru a se alătura USS Gerald R. Ford.

Mai multe informații: SUA, pregătite să trimită și al doilea portavion în apropiere de Israel, anunță Casa Albă. Cea mai mare navă de război se află deja în regiune

11 oct. – Acum 6 ore

11-10-2023

Un avion militar al Austriei s-a defectat, complicând evacuarea cetățenilor austrieci din Israel

Planurile Austriei de miercuri, 11 octombrie, pentru evacuarea cetățenilor săi din Israel cu un avion militar au fost zădărnicite atunci când singura sa aeronavă C-130 Hercules disponibilă a suferit o defecțiune tehnică, obligând autoritățile de la Viena să le rezerve în schimb pasagerilor locuri la o cursă comercială, informează Reuters.

În timp ce aeronava se pregătea să decoleze miercuri dimineață din Austria spre Israel, fumul care ieșea din zona în care ar fi trebuit să ia loc pasagerii a făcut imposibilă decolarea, iar aeronava a fost dusă la reparații.

Mai multe informații: „O zi neagră pentru forțele armate”. Aeronava militară Hercules cu care Austria voia să își aducă cetățenii din Israel s-a defectat înainte să decoleze

11 oct. – Acum 6 ore

11-10-2023

189 de soldați israeliani au fost uciși până acum de Hamas

Armata israeliană a identificat alți 20 de soldați uciși în timpul luptelor cu teroriștii palestinieni începând de sâmbătă, majoritatea la granița cu Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.

Astfel, numărul soldaților israeliani uciși până acum a urcat la 189.

11 oct. – Acum 6 ore

11-10-2023

Armata israeliană anunță că investighează ce anume a declanșat alarmele de raid aerian din nordul țării, care s-au dovedit false

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că nu există niciun incident de securitate în nordul Israelului, adăugând că armata investighează ce a declanșat alertele privind sosirea unor drone, alerte care au răsunat în nordul Israelului miercuri seară, relatează The Times of Israel.

Referindu-se la frontul de sud, Hagari a precizat că cinci bărbați înarmați palestinieni au fost identificați în apropiere de Zikim în cursul zilei de astăzi.

Trei au fost uciși într-un schimb de focuri cu trupele israeliene, în timp ce alți doi se pare că au fugit. Hagari a adăugat că soldații îi caută pe cei doi în zonă.

Hagari a mai spus că IDF au continuat să efectueze astăzi bombardamente în Fâșia Gaza asupra „zonelor de teroare”. El a precizat că armata israeliană țintește toată infrastructura Hamas.

11 oct. – Acum 6 ore

11-10-2023

Oficial israelian: Se poartă negocieri pentru ca cetățenii americani și civilii palestinieni să părăsească Fâșia Gaza

În prezent sunt în desfășurare discuții pentru a le permite cetățenilor americani și civililor palestinieni din Fâșia Gaza să părăsească acest teritoriu și să meargă în Egipt, înaintea posibilei incursiunie terestre a forțelor israeliene, afirmă un oficial israelian de rang înalt citat de CNN.

Conform propunerii în discuție, toți cetățenii americani ar putea trece prin punctul de trecere a frontierei Rafah dacă își prezintă pașapoartele americane, în timp ce circulația altor civili palestinieni ar fi limitată la 2.000 de persoane pe zi, a declarat miercuri pentru CNN acest oficial israelian, aflat la curent cu negocierile.

Aprobarea finală a acordului ar trebui să vină din partea egiptenilor, care controlează punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Gaza și Egipt. Oficialul israelian a declarat că este „în interesul Israelului” ca un număr cât mai mare de palestinieni să părăsească Gaza.

11 oct. – Acum 7 ore

11-10-2023

Mai mulți copii francezi au fost probabil răpiți de Hamas, spune Elisabeth Borne

Premierul francez Elisabeth Borne a declarat miercuri că „mai mulți copii’” francezi au fost probabil răpiți în timp ce gruparea teroristă Hamas comitea sâmbătă masacre în comunitățile israeliene, relatează The Times of Israel.

Vorbind în fața Senatului francez, ea a declarat că guvernul este în contact cu familiile copiilor în cauză, fără a da alte detalii.

Printre cei despre care se crede că au fost răpiți se numără un băiat de 12 ani, pe nume Eitan, care locuia în kibbuțul Nir Oz, potrivit membrilor familiei care au vorbit cu presa franceză.

Franța a anunțat că 11 cetățeni francezi au fost confirmați morți în urma luptelor din Israel și alți 20 sunt dați dispăruți, inclusiv unii despre care se crede că sunt ținuți ostatici de militanții Hamas.

11 oct. – Acum 7 ore

11-10-2023

Armata israeliană infirmă „suspiciunea de infiltrare” din Liban pe care a semnalat-o anterior

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au emis o declarație actualizată, infirmând o „infiltrare suspectă” în Israel din Liban „în acest moment”, relatează CNN.

„Nu există niciun incident major de securitate în nordul Israelului”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, în cadrul unei conferințe de presă.

Această declarație vine după ce, anterior, IDF a anunțat că a fost primit un raport privind o presupusă „infiltrare din Liban în spațiul aerian israelian”. Sirenele care avertizează asupra tirurilor de rachete au fost activate în cea mai mare parte a nordului Israelului în urma avertismentului IDF.

„A existat o eroare – fie că este vorba de o eroare tehnică sau umană”, a precizat Hagari, în conferință.

11 oct. – Acum 7 ore

11-10-2023

Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la cel puțin 1.100 de morți, potrivit oficialilor palestinieni

Cel puțin 1.100 de persoane au fost ucise și alte 5.339 au fost rănite în Fâșia Gaza începând de sâmbătă, a anunțat miercuri Ministerul palestinian al Sănătății, potrivit CNN.

Și bilanțul victimelor din Cisiordania a crescut, ajungând la 27 de morți. Alte cel puțin 150 de persoane au fost rănite, scrie Al Jazeera.

De asemenea, Ministerul Sănătății a avertizat miercuri că întreruperile de energie electrică vor duce la suspendarea serviciilor de laborator și a băncilor de sânge în cel puțin 58 de laboratoare și bănci de sânge, ceea ce pune în pericol viețile a mii de persoane care au nevoie de tratament.

Israelul și-a intensificat ofensiva în Gaza după atacul inițial al Hamas din weekend, când militanții înarmați au trecut granița puternic fortificată.

Israelul a ordonat, de asemenea, un „asediu complet” asupra enclavei, inclusiv oprirea livrărilor de electricitate, alimente, apă și combustibil.

De cealaltă parte, forțele de apărare israeliene au anunțat că au ucis aproximativ 1.500 de teroriști palestinieni pe teritoriul israelian până acum, potrivit The Times of Israel.

11 oct. – Acum 7 ore

11-10-2023

Israelul vrea „să eradicheze” Hamasul, afirmă un ministru israelian

Războiul purtat în prezent de către Israel în Fâşia Gaza trebuie să eradicheze mişcarea islamistă palestiniană Hamas, pentru a descuraja islamismul violent în lume, a declarat miercuri ministrul israelian al Informaţiilor, Gila Gamlie, într-un interviu acordat AFP.

„Nu există opţiune şi nici măcar idee pentru alţii în lume”, a spus ea.

11 oct. – Acum 7 ore

11-10-2023

Erdogan: „Israelul nu se comportă ca un stat” în atacurile din Fâşia Gaza

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat „metodele ruşinoase” ale armatei israeliene în atacurile din Fâşia Gaza, scrie news.ro.

”Israelul nu trebuie să uite că, dacă acţionează mai degrabă ca o organizaţie decât ca un stat, va sfârşi prin a fi tratat ca atare”, a criticat şeful statului turc.

Mai multe detalii: Erdogan, mesaj dur pentru Israel: Dacă acţionează mai degrabă ca o organizaţie decât ca un stat, va sfârşi prin a fi tratat ca atare

11 oct. – Acum 7 ore

11-10-2023

Cum au supraviețuit o israeliancă și fiica ei în fața atacului Hamas

O femeie israeliană și fiica ei au supraviețuit asediului de 12 ore al kibbuțului lor de către Hamas, baricadându-se într-o cameră sigură cu ajutorul unui aspirator și al unui făcăleț, potrivit CNN.

Mai multe detalii: O femeie și fiica ei s-au salvat în fața atacului Hamas cu un aspirator și un făcăleț: „Nu puteam face nimic, decât să ne îmbrățișăm sub masă, ascunzându-ne în întuneric”

11 oct. – Acum 7 ore

11-10-2023

Joe Biden reiterează sprijinul „de nezdruncinat” al SUA pentru Israel

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat miercuri că monitorizează „foarte atent” situația din Israel, relatează CNN.

Biden a precizat că a vorbit miercuri dimineață cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, adăugând că va avea mai multe de spus în cursul zilei, când va participa la un eveniment alături de mai mulți lideri evrei. Vicepreședintele american Kamala Harris și echipa de securitate națională a lui Biden au fost, de asemenea, implicați în această convorbire, a spus el.

„Acest atac a scos la suprafață amintirile dureroase și cicatricile construite de un mileniu de antisemitism și genocid împotriva poporului evreu. Și în acest moment, trebuie să fim foarte clari: nu există nicio justificare pentru terorism”, a spus liderul american, vorbind la un eveniment din Rose Garden.

Biden a reiterat angajamentul „de nezdruncinat” al SUA față de securitatea și siguranța poporului evreu. „Statele Unite vă acoperă spatele și vom depune eforturi pentru acest lucru tot timpul”, a subliniat el.

11 oct. – Acum 7 ore

11-10-2023

Un copil palestinian, ucis în Qusra, Cisiordania

Un băiat palestinian în vârstă de 13 ani din Qusra a fost ucis de soldații israelieni, a anunțat miercuri Semiluna Roșie, potrivit Al Jazeera.

Hassan Odeh a fost împușcat în timpul unui atac al Israelului efectuat în acest oraș din Cisiordania, situat în apropiere de Nablus, soldații israelieni trăgând cu gloanțe asupra tinerilor palestinieni, conform sursei citate.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Șeful armatei americane: Nu există niciun semn că ”alţi actori” vor să se alăture atacului asupra Israelului

Statele Unite nu văd niciun semn că ar exista ţări sau „alţi actori” care încearcă să se alăture atacului lansat de Hamas împotriva Israelului, a declarat miercuri, la Bruxelles, şeful Statului-Major al forţelor armate americane, Charles Brown, relatează AFP.

„Nu am văzut niciun indiciu că actori suplimentari ar fi angajaţi în detrimentul Israelului”, a afirmat Brown, într-o conferinţă de presă.

Mai multe informații: Șeful armatei americane: Nu există semne că ”alţi actori” vor să se alăture asaltului Hamas asupra Israelului

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Armata israeliană confirmă o alarmă falsă

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că alerta emisă la nivel național pe aplicația Home Front Command, prin care li se spunea cetățenilor să se adăpostească, a fost o alarmă falsă, scrie The Times of Israel.

„Este o greșeală, nu există o astfel de instrucțiune”, a transmis armata israeliană.

Oamenii din nordul țării, acolo unde există pericolul unor atacuri cu drone în urma unei „infiltrări suspecte” dinspre Liban, trebuie totuși să rămână în interior, a precizat armata.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

MAE: Încă 300 de români urmează să fie aduşi în România din Israel

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) are în atenţie aproximativ 300 de cetăţeni români care au solicitat sprijin în vederea revenirii în ţară din Israel şi urmează să ajungă acasă în cursul zilei de joi, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, potrivit Agerpres.

El a explicat că, până în prezent, de la debutul conflictului, au fost organizate 18 curse pentru revenirea cetăţenilor români în ţară. Compania TAROM a anunţat miercuri că va continua să opereze, începând de joi, frecvenţe speciale către şi dinspre Tel Aviv, numai la solicitarea Celulei de criză a MAE.

„În total, până în prezent, avem aproximativ 1.800 de cetăţeni români care au revenit. Cele 18 curse au fost realizate prin intermediul companiei naţionale TAROM şi prin intermediul unor companii private. TAROM, ca şi orice altă companie comercială, are responsabilitate vizavi de proprii clienţi. Trebuie să ţinem cont că există companii private care încă operează pe ruta Tel Aviv – Bucureşti, spaţiul aerian este deschis, aeroportul este funcţional. Cu siguranţă, dacă vom primi cereri de sprijin pentru revenirea cetăţenilor români acasă vom găsi soluţii ca de fiecare dată şi pentru fiecare caz în parte”, a completat purtătorul de cuvânt al MAE.

Joi, este posibil ca numărul românilor aduşi acasă din Israel să ajungă la peste 2.000. „În prezent menţinem în atenţie aproximativ 300 de cetăţeni români care au solicitat sprijin în vederea revenirii în România şi aceştia urmează să ajungă în perioada imediat următoare, până mâine dimineaţă”, a precizat reprezentantul MAE.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Egiptul menţine deocamdată închisă frontiera cu Gaza şi cere UE ajutor financiar pentru a preveni un val de refugiaţi

Egiptul a rămas şi miercuri evaziv asupra posibilităţii de a deschide punctul de trecere de la Rafah pentru a le permite palestinienilor din Fâşia Gaza să se refugieze din faţa blocadei şi bombardamentelor intense asupra acestei enclave aflate sub asediul armatei israeliene după ce gruparea islamistă Hamas a atacat de acolo Israelul, scrie Agerpres preluând EFE.

„Există o blocadă completă impusă şi toate punctele de frontieră israeliene sunt închise pentru locuitorii din Gaza. Egiptul menţine deschis punctul de trecere de la Rafah pentru furnizarea de ajutor umanitar, alimente şi materiale medicale”, a declarat ministrul egiptean de externe, Sameh Shukri, la o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Antonio Tajani la Cairo. Rafah este singurul punct de frontieră al Fâşiei Gaza care nu este controlat de Israel.

Întrebat de un jurnalist italian dacă Egiptul va permite trecerea palestinienilor din Gaza prin acel punct de frontieră, şeful diplomaţiei egiptene a amintit doar că „conflictele încurajează migraţia ilegală şi fuga spre zone mai sigure”.

„Şi, desigur, Europa este un centru de atracţie” pentru migranţi, a mai remarcat ministrul egiptean, care a avertizat deja în ultimele luni că ţara sa, ce trece printr-o gravă criză economică, nu poate face faţă singură valului de refugiaţi de război veniţi din Sudan, al căror număr a ajuns în Egipt la circa 300.000.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Stoltenberg spune că se așteaptă ca Israelul să răspundă în mod proporțional la atacul Hamas

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, deși Israelul are dreptul de a se apăra împotriva atacurilor Hamas, el se așteaptă ca răspunsul la asaltul din weekend al grupării militante să fie unul proporțional, scrie Al Jazeera.

„(Mă) aștept ca, bineînțeles, atunci când vom vedea răspunsul Israelului, acesta să fie proporțional și este important, pe măsură ce acest conflict continuă, să facem tot ce este posibil pentru a preveni pierderea de vieți civile nevinovate”, le-a spus Stoltenberg reporterilor.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Cel puțin 22 de americani au murit în Israel, anunță Departamentul de Stat

Cel puțin 22 de cetățeni americani au murit în Israel, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit CNN.

„Transmitem cele mai profunde condoleanțe rudelor și familiilor tuturor celor afectați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Marți, președintele Joe Biden anunțase că cel puțin 14 cetățeni americani au murit până acum în Israel.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Armata israeliană: Niciun rănit în urma presupusului atac cu drone asupra nordului țării

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că nu au identificat niciun impact și că nu există informații privind persoane rănite în urma alertelor privind infiltrarea de drone care au răsunat în tot nordul țării, relatează The Times of Israel.

„Trupele IDF scanează zona de la sol și din aer”, precizează armata, adăugând că va oferi mai multe detalii în curând.

Referitor la sirenele care au sunat în regiunea Carmel, la sud de Haifa, IDF afirmă că o rachetă cu rază lungă de acțiune a fost lansată din Fâșia Gaza și a aterizat într-o zonă deschisă, fără a provoca pagube.

Racheta lansată spre regiunea Carmel, la aproximativ 120 de kilometri de Fâșia Gaza, pare a fi cea mai îndepărtată locație din Israel pe care Hamas a vizat-o în actuala rundă de lupte.

Hamas are în arsenalul său rachete care se pare că pot parcurge 250 de kilometri.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Hezbollah publică imagini ale unui atac cu rachete antitanc

Gruparea teroristă Hezbollah a publicat un clip video care arată un atac cu rachete ghidate antitanc împotriva unui fort al armatei israeliene situat la granița cu Libanul, efectuat în cursul zilei de astăzi, scrie The Times of Israel.

Imaginile arată doi soldați care se apropie de fort, înainte ca filmarea să se întrerupă în momentul în care o rachetă este lansată asupra lor.

Armata israeliană nu a oferit încă informații privind victimele.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Elveţia intenţionează să desemneze Hamas drept organizaţie teroristă

Guvernul federal elveţian „consideră că (gruparea) Hamas trebuie desemnată drept organizaţie teroristă” şi examinează opţiunile legale de care dispune în acest sens, a transmis miercuri Consiliul Federal elveţian într-un comunicat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, „Elveţia este pregătită să sprijine orice efort din regiune pentru detensionarea” situaţiei, a adăugat el.

„Consiliul Federal a urmărit recentele atacuri şocante lansate de Hamas din Fâşia Gaza împotriva civililor din Israel. Acesta condamnă în termenii cei mai fermi aceste acte teroriste şi cere eliberarea imediată a ostaticilor deţinuţi de Hamas”, se arată în comunicatul publicat miercuri la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului Federal.

„Grupul operativ pentru Orientul Mijlociu”, creat în urma atacurilor Hamas în Israel şi a ripostei statului evreu, va fi însărcinat cu studierea opţiunilor care vor permite calificarea organizaţiei islamiste drept „teroristă”.

11 oct. – Acum 8 ore

11-10-2023

Șeful diplomației britanice fuge să se adăpostească în timpul unei alerte aeriene, în Israel

Șeful diplomației britanice, James Cleverly, a fost văzut miercuri cum se refugiază într-un adăpost după ce o sirenă aeriană s-a declanșat în timpul vizitei acestuia din Israel, conform unei înregistrări video publicate pe platforma de socializare X de către ministerul israelian de externe, scrie Reuters.

Cleverly, care se află într-o vizită oficială în Israel pentru a arăta solidaritatea Regatului Unit în urma atacurilor comise de gruparea militantă palestiniană Hamas, poate fi văzut în imagini fugind într-o clădire din Ofakim, în sudul Israelului.

Mai multe detalii: Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, fuge să se adăpostească după ce sirenele au răsunat în timpul vizitei sale din Israel. VIDEO

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

British Airways își suspendă zborurile către Tel Aviv

Un purtător de cuvânt al British Airways a anunțat că linia aeriană și-a suspendat zborurile către Tel Aviv, după ce un zbor care se îndrepta spre orașul israelian a fost deviat și s-a întors la Londra, scrie Al Jazeera.

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Armata israeliană confirmă a primit informații privind o „infiltrare suspectă” dinspre Liban

Armata israeliană (IDF) a confirmat că a primit informații privind o „infiltrare suspectă” dinspre Liban în spațiul aerian israelian. Postul public israelian Kan relatează că mai multe „proiectile” au căzut în zonele din nordul țării.

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Harta care arată tot nordul Israelului sub avertizarea de atacuri aeriene

O imagine publicată de canalul de Telegram Kumta arată toate localitățile din nordul Israelului aflate în prezent sub alertă, unde locuitorilor li se spune să intre în adăposturi, scrie The Times of Israel.

Un reporter de la televiziunea israeliană relatează că s-au auzit explozii și că ceva a lovit pământul în orașul de frontieră Metula, fără să existe răniți.

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Sirenele se aud în fiecare oraș din nordul Israelului. Lider local: Nu este o alarmă falsă

Alertele aeriene privind dronele care se apropie continuă să răsune în nordul Israelului, scrie The Times of Israel.

Sirenele se aud în fiecare oraș și localitate din nord, inclusiv pe Înălțimile Golan. Primele informații sugerează că zeci de drone au fost lansate din Liban spre Israel.

Armata israeliană a anunțat că analizează aceste informații.

Șeful Consiliului Regional Galil Elyon, Giora Zaltz, a declarat pentru postul de știri Channel 12 că unele dintre aparatele de zbor care vin dinspre Liban transportă oameni, iar locuitorii trebuie să se adăpostească.

„De asta ne temeam, pentru asta ne pregăteam”, spune el.

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Sirenele răsună în nordul Israelului, din cauza unui posibil atac masiv cu drone

Alerte de apariție a dronelor răsună în tot nordul Israelului, inclusiv în Tiberias, Safed, Beit Shean și alte zone, scrie The Times of Israel.

Televiziunile israeliene relatează că au fost identificate aproximativ 15-20 de drone care zburau spre Israel dinspre Liban.

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Regele Iordaniei spune că nu poate exista pace în regiune fără un stat palestinian

Regele Abdullah al Iordaniei a declarat miercuri că nu este posibilă pacea în Orientul Mijlociu fără apariţia unui stat palestinian independent alături de Israel, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Cele mai recente violenţe arată că regiunea nu se va „bucura de stabilitate, securitate sau pace” fără un stat palestinian suveran pe teritoriul pe care Israelul l-a capturat în războiul arabo-israelian din 1967, a declarat regele Abdullah al Iordaniei.

O soluţie cu două state este singura opţiune, a declarat monarhul în faţa deputaţilor, într-un discurs rostit în deschiderea unei noi sesiuni parlamentare. „Regiunea noastră nu va fi niciodată sigură şi nici stabilă fără realizarea unei păci juste şi cuprinzătoare pe baza soluţiei celor două state”, a arătat monarhul.

Soluţia celor două state a fost mult timp fundamentul eforturilor internaţionale de pace, dar procesul este muribund de ani de zile, iar posibilitatea ca acesta să se realizeze a scăzut chiar înainte de reluarea vărsării de sânge.

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Spitalele din nordul Israelului mută pacienții în centrul țării pentru a se pregăti de eventuale lupte

Ministerul Sănătății din Israel a anunțat miercuri că a ordonat sistemului de sănătate să transfere pacienții din spitalele din zona de nord în cele din centrul țării, relatează The Times of Israel.

Această decizie este meniră să sporească gradul de pregătire a spitalelor de pe linia frontului din nordul țării pentru eventuale evoluții de securitate în această zonă.

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Trei canadieni, uciși în Israel

Trei canadieni au murit în Israel la sfârșitul săptămânii trecute, iar alți trei sunt în continuare dați dispăruți, a anunțat ministrul canadian de Externe, Melanie Joly, potrivit Al Jazeera.

În cadrul unei conferințe de presă, Joly a declarat că peste 4.700 de cetățeni canadieni sunt rezidenți permanenți în Israel, Gaza și Cisiordania.

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Primul transport de arme din SUA a ajuns în Israel

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că primul avion cu armament american a aterizat marți seară la baza aeriană Nevatim din sudul țării, relatează CNN.

Echipamentul a fost „procurat și adus în Israel de către DOPP (Departamentul de Producție și Achiziții) al Ministerului israelian al Apărării, Misiunea de Achiziții din SUA și Unitatea de Transport Internațional”, au transmis Forțele de Apărare ale Israelului.

Mai multe informații: Israelul a primit primul transport de arme din SUA de la începutul războiului cu Hamas

11 oct. – Acum 9 ore

11-10-2023

Cum arată în prezent viața locuitorilor palestinieni din Fâșia Gaza

O criză umanitară se desfășoară rapid în Gaza, în timp ce locuitorii blocați, mulți dintre ei lipsiți de hrană și electricitate, se confruntă cu o a patra zi de atacuri aeriene israeliene ca răspuns la atacul mortal al Hamas asupra Israelului, care a ucis cel puțin 1.200 de persoane, potrivit postului public de televiziune Kan, și a luat până la 150 de ostatici, scrie CNN.

O familie din cartierul Al Rimal din orașul Gaza a povestit postului tv citat cum au fost sfătuiți de rude și de vecini să plece de aici după ce Israelul a anunțat că va ataca zona. „Nu avem un loc sigur unde să mergem”, au răspuns ei.

Mai multe detalii: Cealaltă față a războiului. Cum arată viața locuitorilor palestinieni din Gaza după atacul Hamas și răspunsul Israelului

11 oct. – Acum 10 ore

11-10-2023

Forțele israeliene au descoperit „copii măcelăriți” în kibuțurile atacate de Hamas

Cadavrele rezidenților israelieni și ale atacatorilor palestinieni zac în fața caselor arse din kibbutzul israelian Kfar Aza, marți, la câteva zile după ce Hamas a lansat un atac-surpriză la scară largă asupra Israelului, relatează CNN.

„Nu am văzut niciodată așa ceva în cariera mea, niciodată în 40 de ani de serviciu nu mi-am imaginat niciodată așa ceva”, a declarat marți generalul-maior israelian Itai Veruv pentru CNN, la doar câteva ore după ce trupele israeliene au securizat kibbutzul de atacatorii Hamas.

În Kfar Aza, forțele de apărare israeliene mergeau din casă în casă, adunând morții în saci pentru cadavre și încărcându-i într-un camion. Forțele de Apărare Israeliene (FDI) au declarat pentru CNN că femei, copii, copii mici și bătrâni au fost „măcelăriți cu brutalitate într-un mod de acțiune ISIS”.

Mai multe detalii: „Copii măcelăriți”. Ce au descoperit forțele israeliene în kibuțurile atacate de Hamas: „În 40 de ani de serviciu nu am văzut așa ceva”

11 oct. – Acum 10 ore

11-10-2023

Israelulul apelează oficial la soluția unui guvern de uniune națională

Un guvern „de urgență de uniune națională” a fost format miercuri în Israel, în timp forțele sale armate bombardează Fâșia Gaza pentru a elimina Hamas, desfășurând forțe la nord de enclava palestiniană dens populată, acolo unde militanții grupării spun că încă luptă după atacul lor transfrontalier început sâmbătă, informează Reuters.

Premierul Benjamin Netanyahu a fost de acord să formeze un cabinet de război alături de fostul șef al apărării și liderul partidului de opoziție centrist Benny Gantz și să se concentreze în întregime asupra conflictului, conform unui comunicat comun semnat și de Partidul Unității Naționale al lui Gantz.

Mai multe informații: Netanyahu și Gantz au bătut palma pentru un guvern „de urgență de uniune națională” în Israel, în timp ce Hamas susține că încă luptă în afara Fâșiei Gaza

11 oct. – Acum 10 ore

11-10-2023

Kremlinul: Rusia poate juca un rol în soluţionarea conflictului dintre Israel şi Hamas

Rusia este deschisă să joace un rol în rezolvarea conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit DPA.

Oficialul rus a afirmat că Moscova menţine dialogul cu ambele părţi şi are „potenţialul de a participa la procesul de soluţionare a conflictului”. „Fără îndoială, actele ce pot fi descrise doar ca terorism sunt de condamnat. Însă, de asemenea, nu trebuie să uităm care sunt precursorii acestei situaţii”, a mai spus el, citat de Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut marţi primele sale declaraţii despre explozia de violenţe din Israel şi Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă Hamas. „Acesta este un exemplu clar al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, care au încercat să monopolizeze soluţionarea conflictului” în această zonă, a spus el.

Citiți si: Vladimir Putin: „SUA inflamează Orientul Mijlociu prin trimiterea portavionului său în regiune”

11 oct. – Acum 10 ore

11-10-2023

Palestinienii anunță că trei persoane au fost ucise de israelieni în Cisiordania

Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene a anunțat miercuri că trei palestinieni au fost uciși de „coloniștii” israelieni în satul Qusra din Cisiordania, în apropiere de Nablus, scrie The Times of Israel.

O înregistrare video difuzată de presa palestiniană arată mai mulți israelieni aparent mascați, unii dintre ei înarmați, în timp ce în zonă se aud focuri de armă.

11 oct. – Acum 10 ore

11-10-2023

Spital din Ashkelon, lovit de un atac cu rachete al Hamas, nu s-au înregistrat victime

Oficialii din domeniul sănătății din orașul Ashkelon au anunțat că un spital a fost lovit de o rachetă lansată de Hamas, precizând că nu s-au înregistrat victime, relatează Al Jazeera.

„Centrul de dezvoltare pentru copii de la spitalul Barzilai din Ashkelon a fost lovit direct de un proiectil (lansat) din Gaza” spre sudul Israelului, a declarat o purtătoare de cuvânt a unității sanitare.

Anterior, Hamas anunțase că a lansat un atac cu rachete spre aeroportul Ben Gurion, dar oficialii israelieni nu au raportat până acum nicio lovitură.

11 oct. – Acum 10 ore

11-10-2023

12 persoane, rănite după atacurile cu rachete asupra orașului Ashkelon

Serviciul de ambulanță Magen David Adom (MDA) anunță că 12 persoane au fost rănite în cele mai recente atacuri cu rachete asupra orașului israelian Ashkelon, toate aflându-se în stare stabilă, scrie The Times of Israel.

MDA spune că șase dintre ele au fost rănite direct de schije de rachetă sau au căzut în timp ce alergau spre un adăpost, iar alte șase sunt tratate pentru anxietate acută.

Cei 12 răniți au fost duși la spitalul Barzilai din oraș, adaugă MDA.

11 oct. – Acum 10 ore

11-10-2023

Armata israeliană a bombardat Universitatea Islamică din Gaza, un „centru de pregătire pentru inginerii Hamas”

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că au bombardat Universitatea Islamică din Gaza, „care servește drept centru de pregătire pentru inginerii Hamas”, relatează The Times of Israel.

Armata spune că avioanele sale de luptă au vizat campusul, situat în orașul Gaza.

Potrivit IDF, universitatea era „un centru important de putere politică și militară” pentru Hamas și o „instituție de instruire pentru dezvoltarea și producția de arme”.

11 oct. – Acum 11 ore

11-10-2023

Brigăzile Al-Qassam anunță că au atacat cu rachete aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv

Brigăzile al-Qassam, aripa militară a Hamas, a anunțat miercuri că atacă cu rachete aeroportul Ben Gurion din Tel Avic, ca răspuns la atacurile Israelului împotriva civililor palestinieni, scrie Al Jazeera.

Primele informații din presa israeliană indică faptul că rachetele au fost interceptate de scutul antirachetă Iron Dome.

11 oct. – Acum 11 ore

11-10-2023

4 paramedici palestinieni au fost uciși miercuri în atacurile și bombardamentele din Gaza

Patru paramedici au fost uciși miercuri în Gaza, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS), relatează CNN.

Israelul „a vizat direct o ambulanță a Semilunii Roșii Palestiniene din nordul Gaza” miercuri, ucigându-i pe paramedicii Khalil Al-Sharif, Yasser Al-Masri și Ahmed Dahman, se arată într-un comunicat al PRCS. Agenția palestiniană de știri WAFA a precizat că atacul a avut loc când „un avion israelian a bombardat ambulanța lor în nordul Fâșiei Gaza”.

Un al doilea comunicat al Societății Semilunii Roșii Palestiniene precizează că paramedicul Hatem Awad a fost, de asemenea, ucis miercuri, „în timp ce își desfășura activitatea umanitară la punctul de trecere Karmi din estul Fâșiei Gaza, din cauza bombardamentelor forțelor de ocupație” (forțele israeliene, n.r.).

Cele patru decese au avut loc într-un interval de 30 de minute, a precizat Semiluna Roșie palestiniană pentru CNN, adăugând că alți șase paramedici care lucrează cu Ministerul Sănătății din Gaza au fost uciși începând de sâmbătă.

Astfel, numărul paramedicilor din Gaza uciși după ce Israelul a lansat operațiunile militare împotriva enclavei a ajuns la 10.

11 oct. – Acum 11 ore

11-10-2023

Netanyahu și Gantz au ajuns la un acord pentru formarea unui „guvern de urgență de uniune națională”, anunță presa israeliană

Presa israeliană relatează că s-a ajuns la un acord între premierul Benjamin Netanyahu și liderul partidului Unitatea Națională, Benny Gantz, cu privire la formarea unui „guvern de urgență de uniune națională”, scrie Al Jazeera.

11 oct. – Acum 11 ore

11-10-2023

Sirenele aeriene sună în orașul Ashkelon și în regiunea Gaza

Sirenele răsună din nou în orașul israelian Ashkelon și în mai multe comunități de la granița cu Fâșia Gaza, în timp ce militanții Hamas din Gaza lansează un nou baraj de rachete asupra Israelului, scrie The Times of Israel.

Organizația de salvare MDA spune că patru persoane care au fost implicate într-un atac anterior, efectuat mai adânc în interiorul Israelului, au fost tratate pentru rănile suferite în timp ce fugeau spre adăposturi.

11 oct. – Acum 11 ore

11-10-2023

Zona Tel Aviv, vizată de rachete pentru a doua oară într-o oră

Sirenele aeriene răsună din nou în Tel Aviv și în zonele de la sud de oraș, inclusiv Holon, Bat Yam și Rishon Lezion, pentru a doua oară în mai puțin de o oră.

11 oct. – Acum 11 ore

11-10-2023

Sirenele aeriene răsună în centrul Israelului

Sirenele de avertizare privind sosirea unor rachete răsună în centrul Israelului, în timp ce teroriștii Hamas din Gaza par să lanseze un val masiv de proiectile cu rază mai lungă de acțiune, relatează The Times of Israel.

Printre orașele vizate se numără Tel Aviv, Ramat Gan, Holon și Rehovot.

Nu există detalii imediate privind pagubele sau victimele.

11 oct. – Acum 11 ore

11-10-2023

Erdogan: Israelul nu se comportă ca un stat

Israelul nu se comportă „ca un stat” în Fâşia Gaza, unde armata israeliană a lansat noi raiduri miercuri drept ripostă la atacul sângeros al Hamas, a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Israelul nu trebuie să uite că, dacă se comportă ca o organizaţie, mai degrabă decât ca un stat, va sfârşi prin a fi tratat ca atare”, a declarat şeful statului turc, denunţând „metodele ruşinoase” ale armatei israeliene.

„Bombardarea localităţilor civile, uciderea civililor, blocarea ajutorului umanitar şi încercarea de a prezenta acest lucru ca pe nişte reuşite nu poate fi decât un reflex al unei organizaţii şi nu ale unui stat”, a insistat preşedintele turc, care utilizează în mod curent termenul „organizaţie” pentru a desemna Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificată drept teroristă de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

„Credem că războiul trebuie să aibă o etică şi că cele două părţi trebuie să o respecte. Din nefericire, acest principiu este grav încălcat în Israel şi în Gaza”, a mai spus el, denunţând „uciderea civililor pe teritoriul israelian”, precum şi „masacrul orb al nevinovaţilor din Gaza supuşi unor bombardamente constante”.

11 oct. – Acum 11 ore

11-10-2023

Hamas dezminte că ar fi ucis copii şi ar fi atacat şi decapitat civili

Gruparea islamistă Hamas a negat miercuri că „a ucis copii” şi că „a decapitat şi atacat civili” în timpul ofensivei sale lansate sâmbătă asupra Israelului, într-un răspuns la ceea ce Hamas numeşte „acuzaţii inventate” ale soldaţilor israelieni cu privire la masacrele comise de aceşti militanţi într-un kibbutz din apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza, scrie Agerpres preluând EFE.

„Afirmăm cu fermitate falsitatea acuzaţiilor inventate şi propagate de unele instituţii de presă occidentale care adoptă naraţiunea sionistă, inclusiv afirmaţia privind uciderea de copii, decapitarea şi atacarea civililor”, a transmis Hamas într-un comunicat, în care a mai afirmat că militanţii grupării „au atacat doar aparatul militar şi de securitate (israelian), care este o ţintă legitimă”.

Aceste declaraţii survin la scurt timp după ce armata israeliană a denunţat că militanţi Hamas au ucis „femei, copii, bebeluşi şi bătrâni care au fost masacraţi cu brutalitate în maniera Statului Islamic” în timpul atacului asupra kibbutzului Kfar Aza.

Kfar Aza a fost unul dintre kibbutz-urile atacate de Hamas în weekend după ce militanţii au trecut graniţa în sudul Israelului declanşând un val de violenţă care a dus la un război în toată regula între cele două părţi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian a explicat marţi că printre cadavrele găsite în această comunitate de 750 de locuitori se numără „în jur de 40 de copii, inclusiv bebeluşi”.

11 oct. – Acum 12 ore

11-10-2023

300.000 de rezerviști, chemați să lupte, sunt „aproape de Fâșia Gaza”

Israelul a chemat 300.000 de rezerviști pentru a sprijini eforturile armatei, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), maiorul Doron Spielman pentru CNN.

„Nu există o familie care să nu aibă pe cineva care să fie chemat. Sau, din păcate, din moment ce suntem o țară atât de mică, nu există familie care nu are prieteni sau persoane dragi care încă sunt dispărute”, a spus Spielman pentru CNN.

Oficialul israelian a subliniat că mobilizarea din Israel, care are o populație de aproximativ 9,2 milioane de oameni, a fost la „scala unei țări majore” precum Statele Unite.

El a reiterat observațiile făcute de șeful de stat major al IDF, Herzi Halevi, care a afirmat că Israelul „se pregătește pentru orice scenariu”, deoarece continuă să adune forțe terestre de-a lungul graniței sale de sudice.

Într-o conferință de presă susținută miercuri, un alt purtător de cuvânt al IDF a spus că „misiunea” sa este „să se asigure că Hamas, la sfârșitul acestui război, nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată amenința sau ucide civili israelieni”.

„Ne-am trimis infanteria, soldații blindați, corpul nostru de artilerie și mulți alți soldați din rezerve. 300.000 în număr în diferite brigăzi”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, locotenentul colonel Jonathan Conricus. „Acum sunt aproape de Fâșia Gaza”, a adăugat el.

11 oct. – Acum 12 ore

11-10-2023

Singura centrală electrică din Gaza a rămas fără combustibil

Singura centrală electrică din Gaza a încetat să mai funcționeze înceăpând cu ora 15.00 (nr. aceeași cu ora României). Anterior, autoritățile au spus că centrala mai avea 10 până la 12 ore de combustibil.

Acest lucru creează noi probleme pentru locuitorii din Gaza, după ce Israelul a întrerupt luni aprovizionarea cu energie electrică, ca parte a ceea ce a numit un „asediu complet” ca răspuns la atacul Hamas de sâmbătă.

Acum, palestinienii mai au la dispoziție doar generatoare pentru a putea avea curent electric, dar și acestea au probleme din cauza lipsei de combustibil.

11 oct. – Acum 15 ore

11-10-2023

Apelul Papei Francisc în privința războiului dintre Israel și Hamas

Papa Francisc a declarat miercuri că Israelul are dreptul la autoapărare și a făcut apel la Hamas să elibereze imediat prizonierii din Fâșia Gaza, relatează Reuters.

„Urmăresc în continuare cu durere și îngrijorare ceea ce se întâmplă în Israel și Palestina. Atât de mulți oameni uciși, iar alții răniți. Mă rog pentru acele familii care au văzut cum o zi de sărbătoare s-a transformat într-o zi de doliu și cer ca ostaticii să fie imediat eliberați”, a declarat Papa Francisc.

„Este dreptul celor care sunt atacați să se apere, dar sunt foarte îngrijorat de asediul total în care trăiesc palestinienii din Gaza, unde au existat, de asemenea, multe victime nevinovate”, a mai spus Suveranul Pontif.

Mai multe detalii: Papa Francisc cere Hamas ca „ostaticii să fie imediat eliberați” și spune că Israelul are dreptul la autoapărare

11 oct. – Acum 15 ore

11-10-2023

Sirenele răsună într-un sat israelian de la granița cu Liban

Alarmele au fost declanșate în satul Arab al-Aramshe, aflat în nordul Israelului, la granița cu Libanul, relaetază The Times of Israel.

În zonă a avut loc anterior un atac cu rachete ghidate antitanc asupra unui post militar. Ca răspuns, Forțele de Apărare ale Israelului au lovit mai multe ținte din Liban.

Nu există informații imediate cu privire la răniți sau pagube.

Hezbollah a revendicat atacul și a declarat că a fost lansat pentru a răzbuna uciderea de ieri a mai multor membri ai grupării teroriste.

11 oct. – Acum 15 ore

11-10-2023

Bilanțul deceselor din Fâșia Gaza a trecut de 1.000

Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza a anunțat că 1.055 de oameni au murit în zonă de la începutul confruntărilor, în timp ce alte 5.184 de persoane au fost rănite, relatează Al Jazeera.

11 oct. – Acum 16 ore

11-10-2023

Israelul spune că Hamas a încercat să ocupe orașele sale, nu doar să le atace

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), spune că teroriștii Hamas nu s-au mai infiltrat pe teritoriul țării sale în ultimele două zile, precizând că în atacul de sâmbătă, gruparea „a intenționat să ocupe zona, nu să facă un raid și să se întoarcă în Gaza”, relatează The Times of Israel.

„Ei nu au trecut gardul în ultimele două zile. Teroriștii sunt uciși pe gard, există încă sute de cadavre de teroriști în această zonă pe care nu le-am îndepărtat încă”, a declarat Daniel Hagari într-o conferință de presă.

„În timpul contraatacului nostru, i-am alungat înapoi în Fâșie, cu excepția câtorva care au rămas în zonă și pe care încă îi urmărim”, a adăugat contraamiralul.

Oficialul a vorbit și despre ostaticii israelieni din Fâșia Gaza, precizând că armata a notificat familiile a 60 de prizonieri.

11 oct. – Acum 16 ore

11-10-2023

Forțele aeriene israeliene spun că atacă Gaza la un „nivel fără precedent”

Afirmația a fost făcută de generalul de brigadă Omer Tishler, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene israeliene, relatează The Times of Israel.

„Atacăm Fâșia Gaza la un nivel fără precedent, pentru că ceea ce s-a întâmplat aici este ceva ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Există aici un inamic care trage cu rachete, care atacă o populație civilă. Nu ne vom mai întoarce niciodată la asta”, declarat Tishler într-o convorbire cu reporterii.

În același timp, generalul a afirmat că forțele aeriene ale Israelului nu atacă populația civilă din Gaza, dar că loviturile nu mai sunt „chirurgicale”.

„Acționăm cu precizie și profesionalism, dar nu în mod chirurgical. Nu vorbesc despre lovituri unice, zeci sau sute de lovituri. Vorbim despre mii de muniții”, a mai spus Tishler.

„Eu privesc înainte: această mașinărie va funcționa, va ataca și va distruge. Acesta este modul în care operezi dacă vrei să elimini centrele de teroare”, a adăugat generalul israelian.

11 oct. – Acum 16 ore

11-10-2023

Rachetă antitanc trasă asupra unui post israelian de la granița libaneză. Israelul a răspuns cu atacuri asupra Libanului

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că o rachetă ghidată antitanc a fost trasă din Liban asupra unui post militar din apropierea satului Arab al-Aramshe, din nordul țării, relatează The Times of Israel.

În replică, IDF a anunțat că lansează lovituri în Liban.

În ultimele zile au avut loc mai multe confruntări la granița de nord a Israelului, majoritatea revendicate de grupările teroriste palestiniene care operează din sudul Libanului, controlat de Hezbollah.

11 oct. – Acum 17 ore

11-10-2023

Un lansator multiplu de rachete, folosit pentru prima dată din 2006, pentru a ținti Hamas în Gaza, anunță Israelul

Forțele de Apărare ale Israelului anunță că luni a folosit, pentru prima dată din 2006 și până acum, un lansator multiplu de rachete M270 pentru a ținti un obiectiv Hamas din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.

Forțele de apărare israeliene au publicat pe rețeaua X imagini care arată cum Batalionul 334 de artilerie din Regimentul 282 lansează o rachetă Romah cu rază lungă de acțiune asupra unui sit militar Hamas din Gaza.

11 oct. – Acum 17 ore

11-10-2023

Peste 3.000 de răniți în Israel de la începutul confruntărilor

Ministerul israelian al Sănătății a transmis miercuri un bilanț actualizat al răniților.

3.007 persoane rănite au fost transportate la spitale din Israel de la începutul războiului, sâmbătă dimineața, relatează The Times of Israel.

În prezent, 471 dintre răniți sunt încă spitalizați, dintre care 109 sunt în stare gravă, 199 în stare moderată și 183 în stare bună.

11 oct. – Acum 17 ore

11-10-2023

Singura centrală electrică din Gaza se va închide în câteva ore din cauza lipsei de combustibil

Centrala electrică din Fâșia Gaza, singurul furnizor actual de electricitate, va rămâne fără combustibil în 10-12 ore, a declarat miercuri președintele Autorității Palestiniene pentru Energie, Thafer Melhem, la postul de radio Vocea Palestinei, relatează The Guardian.

Guvernul din Gaza a precizat, într-o declarație citată de Al Jazeera, că oprirea centralei riscă „să facă imposibilă continuarea furnizării tuturor serviciilor de bază”.

„Fâșia Gaza se confruntă cu o catastrofă umanitară iminentă, centrala electrică urmând să se oprească complet în câteva ore din cauza lipsei de combustibil. Acest lucru amenință să arunce Fâșia Gaza în întuneric total și să facă imposibilă continuarea furnizării tuturor serviciilor de bază pentru viață, toate acestea depinzând de electricitate, iar funcționarea lor parțială cu generatoare nu va fi posibilă, având în vedere împiedicarea aprovizionării cu combustibil de la Poarta Rafah”, se precizează în mesajul guvernului.

„Această situație catastrofală creează o criză umanitară pentru toți locuitorii din Fâșia Gaza, care este agravată și mai mult de agresiunea continuă a ocupației și de distrugerea unor cartiere rezidențiale întregi cu sute de tone de explozibili și de bombardarea locuințelor cetățenilor, în ceea ce poate fi descrisă ca fiind cea mai murdară crimă de pedeapsă colectivă împotriva civililor lipsiți de apărare din istoria modernă”, mai scrie în mesajul citat, în care se vorbește despre o „crimă împotriva umanității”.

Israelul a întrerupt luni aprovizionarea cu energie electrică în Gaza, în cadrul a ceea ce a numit un „asediu total” ca răspuns la atacul Hamas.

11 oct. – Acum 17 ore

11-10-2023

Medici fără Frontiere: Spitalele din Gaza sunt copleșite

Spitalele din Fâșia Gaza sunt copleșite de numărul victimelor și se confruntă cu o lipsă de medicamente, de materiale medicale și de electricitate, a transmis miercuri organizația Medici Fără Frontiere (MSF), relatează CNN.

Avril Benoît, directoarea executivă a MSF-SUA, a vorbit despre „penurii de apă, electricitate și combustibil, pe care spitalele se bazează pentru generatoarele lor”.

„Unele spitale au combustibil suficient doar pentru patru zile”, a spus Benoît.

În același timp, directoarea executivă a MSF-SUA a precizat că o clinică MSF din orașul Gaza a fost „ușor avariată” de o explozie produsă luni, dar este încă operațională.

O asistentă și un șofer de ambulanță au fost uciși în lovituri, iar alte câteva persoane au fost rănite.

11 oct. – Acum 18 ore

11-10-2023

Bombardament asupra casei familiei lui Mohammed Deif, liderul militar al Hamas din spatele atacului asupra Israelului

Mai mulți membri ai familiei lui Mohammed Deif au fost uciși în urma unui bombardament care a vizat casa acestora din orașul Khan Yunis, a relatat presa palestiniană. Site-ul televiziunii pan arabe Al Arabiya a confirmat informațiile.

O sursă privată din familia lui Mohammed Deif a confirmat că fratele lui și trei membri ai familiei sale au fost uciși într-un bombardament israelian, potrivit Agenției de știri Arab World.

Mohammed Deif este comandantul șef al Brigăzilor Izz al-Din al-Qassam, aripa militară a Hamas.

Mai multe detalii: Israelul a bombardat casa familiei lui Mohammed Deif, omul care a plănuit și a comandat atacul palestinienilor asupra Israelului, din 7 octombrie. Fratele, fiul și nepoata lui au fost uciși

11 oct. – Acum 18 ore

11-10-2023

Rețeaua Hamas de detectare a avioanelor a fost distrusă, anunță Israelul

Forțele de Apărare israeliene (IDF) anunță miercuri, 11 octombrie, că au distrus „capacitățile de detectare aeriană” ale Hamas, relatează The Times of Israel și CNN.

„Ieri (marți, 10 octombrie – n.r.), în câteva minute, în timpul unei ieșiri concentrate, IAF (Forțele Aeriene ale Israelului – n.r.) a lovit toate siturile rețelei și a demolat capacitatea Hamas de a-și forma o imagine exactă a cerului și eforturile lor de a ținti aeronavele IDF”, se precizează într-un mesaj publicat de armata israeliană pe rețeaua X, fostul Twitter.

IDF notează că gruparea teroristă avea o rețea de camere de luat vederi, ascunse în interiorul unor încălzitoare solare de apă din întreaga Fâșie Gaza, scopul lor fiind acela de a urmări și monitoriza avioanele israeliene.

Mai multe detalii: Forțele de Apărare ale Israelului spun că au distrus rețeaua Hamas de detectare a avioanelor

11 oct. – Acum 18 ore

11-10-2023

Noi tiruri de rachete lansate din Fâșia Gaza asupra Israelului

Loviturile de rachete din Fâșia Gaza asupra Israelului au fost reluate după câteva ore de acalmie, relatează The Times of Israel.

A existat cel puțin o lovitură directă asupra unei clădiri dintr-o zonă rezidențială din orașul Sderot, aflat în apropiere de granița cu Fâșia Gaza.

Serviciul de ambulanță Magen David Adom a precizat că nu există răniți în urma loviturii.

11 oct. – Acum 18 ore

11-10-2023

Fostul șef al Hamas face apel la organizarea de proteste vineri, în lumea arabă și islamică

Fostul șef al Hamas, Khaled Meshaal, a emis o declarație înregistrată în care face apel la proteste în întreaga lume arabă în sprijinul palestinienilor, relatează Al Jazeera, care citează Reuters.

„Trebuie să ne îndreptăm spre piețele și străzile din lumea arabă și islamică vineri, în Vinerea Potopului Al-Aqsa”, a declarat Meshaal, care în prezent este liderul biroului Hamas din diaspora.

11 oct. – Acum 18 ore

11-10-2023

Bilanțul deceselor din Gaza a ajuns la 950, anunță Ministerul Sănătății

Începând de sâmbătă, de când Israelul a lansat loviturile aeriene asupra Fâșiei Gaza, ca răspuns la atacurile Hamas, 950 de oameni au murit în enclava palestiniană, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza, relatează CNN.

De asemenea, 5.000 de oameni au fost răniți în urma loviturilor din Fâșia Gaza.

În același timp, bilanțul deceselor în rândul israelienilor a ajuns la 1.200, potrivit celor mai recente date transmise de autorități.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a ordonat luni un „asediu complet” al Fâșiei Gaza și a declarat că va opri furnizarea de electricitate, alimente, apă și combustibil în enclavă.

11 oct. – Acum 19 ore

11-10-2023

Zone rezidențiale din Gaza, lovite în atacurile lansate de Israel, spun oficialii palestinieni

Lovituri aeriene ale Israelului au atins zone rezidențiale din partea de est a orașului Jabalia și din regiunea Qizan al-Najjar din Khan Yunis, Fâșia Gaza, a precizat Ministerul palestinian de Interne, citat de CNN.

Atacurile au vizat casele și drumurile civililor și au avut ca rezultat „răniri directe în rândul cetățenilor”, a transmis ministerul.

Peste 900 de persoane au murit în Gaza și alte câteva mii au fost rănite de la începutul atacurilor aeriene israeliene, sâmbătă, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Forțele de apărare israeliene nu au comentat încă ultimele lovituri.

11 oct. – Acum 19 ore

11-10-2023

Forțele israeliene lovesc ținte navale din Gaza

Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat miercuri că au lovit ținte navale din Gaza, precizând că acestea au fost folosite de Hamas pentru a lansa atacuri pe coasta israeliană, relatează CNN și The Times of Israel.

Printre ținte s-au numărat docurile Khan Younis și Gaza City, care au fost lovite cu ajutorul focului de artilerie de la navele de rachete, cu ajutorul elicopterelor și bateriilor de artilerie terestră.

Totodată, forțele israeliene precizează că au ucis un scafandru Hamas care a încercat să se infiltreze în Israel de pe țărmurile din Gaza la primele ore ale zilei de miercuri.

11 oct. – Acum 20 ore

11-10-2023

Numărul în creștere al morților „nu este din cauză că există lupte în desfășurare”, precizează Forțele de Apărare israeliene

Bilanțul de 1.200 de israelieni uciși de la începutul confruntărilor cu Hamas a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Creșterea numărului morților „nu este din cauza faptului că există lupte în curs de desfășurare”, ci mai degrabă pentru că, „acum, pe măsură ce trece timpul, descoperim cadavre de israelieni în diferitele comunități în care Hamas s-a infiltrat și în care și-a desfășurat masacrele”, a precizat Conricus.

Oficialul a mai precizat că persoanele ucise sunt „în proporție covârșitoare civili” și că începând de sâmbătă, când a fost lansat atacul Hamas, peste 2.700 de oameni au fost răniți.

11 oct. – Acum 20 ore

11-10-2023

SUA, Israel și Egipt discută despre un posibil coridor de trecere sigur pentru civilii din Gaza

Cele trei țări poartă discuții despre crearea unui coridor sigur de trecere pentru civilii din Fâșia Gaza, a declarat marți consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, relatează The Guardian.

„Ne concentrăm asupra acestei chestiuni, există consultări în curs de desfășurare”, a afirmat Sullivan, refuzând să dea mai multe detalii despre discuțiile purtate de SUA, Israel și Egipt.

„Noi nu țintim în mod deliberat civili”, a mai spus Sullivan despre SUA și Israel, întrebat despre victimele civile din Gaza.

„Ne străduim să ne asigurăm că operațiunile noastre militare sunt conduse în conformitate cu statul de drept și cu dreptul războiului”, a adăugat el.

11 oct. – Acum 20 ore

11-10-2023

Bilanțul morților din Israel a depășit 1.200 de persoane

Numărul morților în urma loviturilor Hamas asupra Israelului a depășit 1.200, cei mai mulți fiind civili, a anunțat radiodifuzorul public israelian Kan, citat de The Guardian.

Cel mai recent bilanț palestinian, transmis de autoritatea sanitară din Gaza, a indicat 900 de decese înregistrate începând de sâmbătă. Printre morți se numără 260 de copii și 230 de femei.

11 oct. – Acum 20 ore

11-10-2023

Forțele de Apărare ale Israelului spun că au lovit 200 de ținte în „cuibul terorist” din orașul Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (IAF) afirmă că au lansat atacuri aeriene masive în Fâșia Gaza, lovind peste 200 de ținte în ultima zi într-un cartier de coastă din orașul Gaza, relatează The Times of Israel.

Armata spune că au fost doborâte ținte în al-Furqan, zonă supranumită așa după o moschee din acea parte a orașului.

Forțele de Apărare israeliene (IDF) precizează că loviturile din cursul nopții fac parte din al treilea atac aerian în al-Furqan în ultimele 24 de ore. Zona a fost catalogată drept un „cuib al terorii” folosit de Hamas pentru a lansa atacuri împotriva Israelului.

În cele trei atacuri, armata spune că au fost lovite în total aproximativ 450 de ținte. Zeci de avioane de luptă au participat la lovituri.

Anterior, IDF a precizat că avioanele sale au lovit peste 70 de ținte Hamas în cartierul At-Tuffah din orașul Gaza.

11 oct. – Acum 21 ore

11-10-2023

Ministrul israelian al apărării: „Vom veni și noi de la sol”

Ministrul israelian al apărării, Yoavv Gallant, care s-a adresat marți soldaților din apropierea frontierei cu Fâșia Gaza, a spus că ofensiva Israelului va continua și la sol, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.

„Hamas a vrut o schimbare și va primi una. Ceea ce a fost în Gaza nu va mai fi. Am început ofensiva din aer, mai târziu vom veni și de la sol. Controlăm zona din ziua a doua și suntem în ofensivă. Aceasta nu va face decât să se intensifice”, a spus Gallant.

11 oct. – Ieri

11-10-2023

„Nu am văzut niciodată o asemenea sălbăticie în istoria Israelului”, i-a spus la telefon Netanyahu lui Biden

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus marți președintelui american Joe Biden, în cadrul convorbirii telefonice pe care cei doi lideri au avut-o, că „nu am văzut niciodată o asemenea sălbăticie în istoria statului” israelian și nici „de la Holocaust încoace”, referindu-se la atacurile declanșate de militanții Hamas, potrivit unui comunicat emis de biroul lui Netanyahu, relatează The Times of Israel.

Teroriștii Hamas „au luat zeci de copii, i-au legat, i-au ars și i-au executat. Au decapitat soldați, i-au secerat pe acei tineri care au venit la un festival, știți, au amplasat cinci jeep-uri în jurul acestei depresiuni (…) și, la fel ca la Babyn Yar, i-au secerat (cu gloanțele, n.r.), asigurându-se că i-au ucis pe toți”, i-a spus Netanyahu președintelui american.

Mai multe informații: Detaliile pe care Netanyahu i le-a dat la telefon lui Biden despre masacrele comise de Hamas: „Sunt chiar mai răi decât ISIS”

10 oct. – Ieri

10-10-2023

Mai multe rachete au fost lansate marți din Siria spre teritoriul israelian, afirmă armata israeliană

O serie de rachete au fost lansate din Siria spre teritoriul israelian, au anunțat marți Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), potrivit CNN.

Rachetele au aterizat în zone deschise, au precizat IDF.

Forțele israeliene nu au oferit imediat detalii despre pagube sau răniți.

10 oct. – Ieri

10-10-2023

Un oficial palestinian afirmă că Israelul a refuzat să permită intrarea alimentelor și medicamentelor în Gaza

Înaltul oficial palestinian Hussein al-Sheikh afirmă că Israelul a refuzat intrarea alimentelor și a medicamentelor în Fâșia Gaza și face apel la comunitatea internațională să „intervină de urgență pentru a opri agresiunea și a permite intrarea materialelor de ajutor și pentru a restabili alimentarea cu electricitate și apă, deoarece Fâșia Gaza se confruntă cu o catastrofă umanitară majoră”, relatează The Times of Israel.

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a ordonat ieri un „asediu complet” asupra Fâșiei Gaza, inclusiv oprirea furnizării de electricitate, alimente și combustibil.

Cele două puncte de trecere terestră dinspre Israel spre Fâșia Gaza au fost închise după ce Hamas a lansat sâmbătă atacul mortal asupra comunităților israeliene, iar cel mai mare, Erez, a fost complet distrus de teroriștii palestinieni.

Punctul de trecere Rafah către Israel a fost deschis până în această dimineață. După-amiază, forțele israeliene l-au bombardat, ceea ce a dus la închiderea lui. Camioanele egiptene care transportau combustibil și bunuri către Fâșia Gaza au fost nevoite să se întoarcă.

10 oct. – Ieri

10-10-2023

Soldații israelieni ar fi găsit „bebeluși cu capetele tăiate” în kibuțul Kfar Azza

În kibuțul israelian Kfar Azza, teroriştii palestinieni Hamas au împuşcat şi ucis peste 100 de civili, inclusiv copii mici şi sugari. Marți, jurnaliștii internaționali au putut vizita comunitatea pentru prima dată și au descris amploarea ororii, relatează Bild.

Mai multe informații: „Nu este un război, este un masacru”. Ce au găsit soldații isralieni într-un sat distrus de militanții Hamas

10 oct. – Ieri

10-10-2023

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene spune că uciderea unor membri de rang înalt ai Hamas este o prioritate absolută

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, afirmă că uciderea unor membri de rang înalt ai Hamas reprezintă o prioritate absolută, scrie The Times of Israel.

„Nu ne vom opri din efortul de a elimina înalți oficiali Hamas, aceasta este o prioritate de top”, a spus marți Hagari într-o conferință de presă, după ce bombardamentele israeliene au ucis noaptea trecută doi membri de rang înalt ai Hamas.

El a precizat că trupele israeliene continuă să caute teroriști în sudul Israelului, după invazia inițială a Hamas de sâmbătă dimineață.

Doar astăzi, un terorist a fost ucis lângă Sa’ad, patru teroriști au fost uciși lângă Zikim, doi teroriști au fost uciși lângă Sderot, iar alți doi au fost uciși lângă Re’im, conform lui Hagari.

„Directiva către forțe este clară. Găsiți teroriștii și distrugeți-i”, a mai afirmat Hagari.

„Construim o apărare puternică la graniță. Au existat încercări de infiltrare astăzi, dar teroriștii au fost eliminați înainte de a ajunge la gard”, a precizat el.

Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.libertatea.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img

Table of contents

Read more

Local News