miercuri, septembrie 18, 2024

O misiune UNESCO în Libia pentru a inspecta siturile arheologice afectate de inundaţii » Externe

Share


O misiune de experţi ai UNESCO a sosit luni în Libia pentru a inspecta siturile arheologice afectate de inundaţiile devastatoare, soldate cu mii de morţi, care au lovit luna trecută estul ţării, a anunţat organizaţia, informează AFP.

Experţii vor vizita Cyrene (în prezent Shahat), al cărui sit arheologic cu vedere la Marea Mediterană a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial în 1982 şi, din 2016, pe Lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol.

Aceştia urmează să efectueze „o primă evaluare a pagubelor provocate de inundaţii şi a structurilor care trebuie consolidate rapid”, potrivit unui comunicat al UNESCO.

Vor fi inspectate şi alte situri din bogatul patrimoniu arheologic al Libiei, printre care „oraşul antic Ptolemais (în prezent Tolmeta) şi peştera Haua Fteah, ambele înscrise pe Lista indicativă a siturilor posibil a fi incluse în Patrimoniul Mondial, precum şi oraşul antic Apollonia (Susa)”.

Ploile torenţiale care s-au revărsat în timpul trecerii furtunii Daniel, la 10 septembrie, au provocat pagube semnificative şi riscuri de prăbuşire la Cyrene, o colonie antică grecească care a dat numele provinciei de est a Libiei, Cyrenaica.

Citește și O jurnalistă franceză a fost arestată pentru divulgarea de secrete de stat

În cadrul acestei misiuni, solicitată de Libia, UNESCO intenţionează să examineze modalităţile de a contribui „la reabilitarea zonelor sinistrate”.

Printre aceste zone figurează în special oraşul Derna, cel mai grav afectat de intemperii. O mare parte a oraşului a fost măturată de viiturile provocate de ruperea a două baraje situate în amonte.

Marţi şi miercuri, delegaţia ONU se va întâlni cu responsabilii din domeniul educaţiei şi culturii „pentru a afla care sunt necesităţile acestora şi a identifica cele mai urgente măsuri care trebuie puse în aplicare”.

Potrivit ultimelor date publicate joi de autorităţile din estul ţării, inundaţiile din Derna s-au soldat cu peste 4.200 de morţi şi un număr încă necunoscut de dispăruţi. 



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img

Read more

Local News