duminică, februarie 25, 2024

Berlinul închide Institute Goethe din Franţa, Italia, Ţările de Jos şi SUA » Externe

Share


Berlinul a invocat vineri motive financiare şi geopolitice pentru decizia sa de a închide mai multe filiale ale Institutelor culturale Goethe, inclusiv trei sedii din Franţa, ţară în care acest anunţ a provocat o puternică emoţie, informează AFP.

„Este vorba de ‘reforme necesare’ având în vedere ‘evoluţia condiţiilor geopolitice şi financiare’”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe în cadrul unei conferinţe de presă periodice.

În Franţa, Institutele Goethe din Lille şi Bordeaux se vor închide, la fel ca biroul de legătură din Strasbourg.

Alte şapte filiale din reţeaua mondială de 158 îşi vor înceta activitatea, printre care cele din Torino, Genova şi Trieste (Italia), Rotterdam (Ţările de Jos) şi Washington (SUA).

Un pilon al diplomaţiei culturale şi lingvistice germane, reţeaua trebuie să se adapteze „la vremurile în schimbare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt Kathrin Deschauer.

Anunţul acestor închideri a provocat proteste puternice în regiunile franceze vizate. El intervine într-un moment în care relaţiile franco-germane traversează o perioadă dificilă, fiind afectate de o serie de subiecte politice controversate.

Semnalul trimis „nu este unul foarte fericit în această perioadă”, a recunoscut Palatul Élysée.

Pentru Strasbourg (est), este „o nouă lovitură dată bilingvismului, ignorând istoria (regiunii) Alsacia, ignorând istoria celor două ţări ale noastre”, a deplâns Frederic Bierry, preşedintele Collectivite europeenne d’Alsace.

Citește și Friedrich Nietzsche: Viața și opera filosofului care a schimbat gândirea umană

În regiunea unde se află oraşul Bordeaux (sud-vest), autorităţile locale au deplâns pierderea unui loc „de neînlocuit” care „întruchipează pe teren principiile prieteniei franco-germane şi ale Tratatului de la Élysée, a cărui 60-a aniversare o sărbătorim în acest an”.

Institutul Goethe din Lille, deschis în 1957, a fost „primul din Franţa”, a precizat metropola din nordul Franţei.

Aleşii fac apel la guvernul german, în contextul în care preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Olaf Scholz, împreună cu miniştrii din cele două ţări,…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

spot_imgspot_img

Read more

Local News