duminică, iulie 21, 2024

ANALIZĂ Scenariul „înfricoșător” la care ar putea apela Israel

Share


Printre scenariile posibile, dacă nu chiar probabile ale războiului în Israel, figurează un asalt terestru în Fâşia Gaza, ceea ce reprezintă o perspectivă înfricoşătoare de lupte în centrul unui oraş cu o densitate extremă a populaţiei, în tuneluri subterane şi în prezenţa ostaticilor, în cea mai mare parte israelieni, comentează luni France Presse într-o amplă analiză.

Israelul a ordonat luni sistarea “imediată” a aprovizionării cu apă a Fâşiei Gaza în cadrul unui “asediu total” al teritoriului controlat de Hamas, conform Agerpres.ro.

Urmarea pare scrisă: “Israelul va lansa cea mai mare operaţiune combinată (aeriană/terestră/maritimă/spaţială) din istorie în Fâşia Gaza”, susţine pe X (ex-Twitter) John Spencer, expert la Modern War Institute al Academiei americane West Point.

“Loviturile vor viza mai întâi centrele de comandă ale Hamas şi trupele sale, tirurile vor veni din toate părţile. În paralel, armata se va pregăti să intre în Gaza”, anticipează la rândul său Alexandre Grinberg de la Institutul pentru securitate şi strategie din Ierusalim (JISS).

Or, gherila urbană impune lupte corp la corp, cu vizibilitate redusă, capcane multiple, făcând dificilă deosebirea între civili şi militari, iar blindatele – aproape inutilizabile.

Andrew Galer, fost ofiţer britanic în prezent analist pentru societatea de informaţii privată Jane’s, descrie un “câmp de luptă de 360 de grade unde ameninţarea este peste tot”, de la canalizare la acoperişuri, subsoluri şi tavane false.

Securizarea fiecărei clădiri, potenţială capcană, înseamnă mobilizarea geniştilor, desfăşurarea de scări, frânghii şi explozibili “şi totul posibil sub tiruri”, eventual în întuneric, explică el.

“Există riscuri inerente de tiruri fratricide” legate de dispersarea şi mobilitatea combatanţilor. Şi, “cum arată de un secol numeroase conflicte, utilizarea artileriei poate înrăutăţi lucrurile”, când dărâmăturile devin o acoperire, explică el.

Circa 2,3 milioane de palestinieni trăiesc în Gaza, sub blocadă israeliană din 2007. O…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.wall-street.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img

Read more

Local News