duminică, iulie 21, 2024

Zelenski la București: context, oportunități și riscuri

Share


Situația de pe front este complexă, trupele ucrainene au obținut câteva succese parțiale, dar Ucraina este în continuare dependentă de ajutorul aliaților, pentru a putea face față în efortul de război. Sprijinul vital din partea Statelor Unite este acum în aer, din cauza blocajului politic de la Washington, soldat cu eliminarea capitolului Ucraina din acordul bugetar provizoriu și demiterea președintelui Camerei Reprezentanților.

Uniunea Europeană s-a angajat să susțină în continuare Ucraina, dar, așa cum sublinia șeful diplomației Josep Borrell, nu poate compensa în întregime lipsa sprijinului american. În plus, UE are probleme cu membrii săi rebeli, cum ar fi Ungaria și, probabil Slovacia, unde pro-rusul Robert Fico tocmai a câștigat alegerile parlamentare anticipate.

Președintele Zelenski vine la București într-un moment complicat și pentru întreaga comunitate internațională, după atacurile grupării teroriste Hamas împotriva statului Israel. Rusia încearcă deja să instrumentalizeze conflictul, urmărind să distragă atenția de la războiul din Ucraina și să acrediteze ideea că Occidentul nu va mai sprijini efortul de război al Kievului.

Nu trebuie uitat apoi că România a avut o poziție rezonabilă față de Ucraina în spinoasa problemă a exportului de cereale, în timp ce state precum Slovacia sau Polonia – aflate, e…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.rfi.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img

Read more

Local News