duminică, februarie 25, 2024

Irlanda va investi profiturile impozitelor pe profit corporativ în noile fonduri suverane de capital – POLITICO

Share

Guvernul Irlandei intenționează să aloce peste 6 miliarde de euro pe an din taxele colectate de la companiile americane multinaționale din țară în două noi fonduri suverane. Măsura face parte din bugetul propus pentru anul 2024, care cuprinde reduceri fiscale și creșteri ale cheltuielilor.

În timp ce multe țări europene se confruntă cu deficite bugetare din cauza costurilor financiare ridicate, guvernul irlandez se confruntă cu o altă provocare: cum să gestioneze finanțele pozitive fără a pierde alegerile următoare. Situația Irlandei se datorează în principal atragerii a peste 1.600 de companii multinaționale – inclusiv cele mai importante companii de farmaceutice, tehnologie și social media din Statele Unite – care conduc acum economia irlandeză și efectuează plăți record în taxe corporative. Se estimează că aceste plăți vor depăși 23 de miliarde de euro în acest an, mai mult decât dublul nivelului de acum trei ani.

“Ar putea fi dificil să câștigăm susținerea populară atunci când ‘facem cazul pentru a nu cheltui fiecare cent pe care îl avem'”, a declarat Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului și ministrul irlandez al cheltuielilor publice. Cu toate acestea, el și ministrul Finanțelor, Michael McGrath, au subliniat că guvernul este hotărât să învețe din criza imobiliară și bancară din 2008, care a dus țara într-un umilitor ajutor financiar UE-FMI. Acestia au mentionat ca fondurile vor fi folosite pentru investiții pe termen lung și pentru a face față problemelor viitoare.

Bugetul propus prevede crearea a două fonduri de investiții: Fondul Viitor pentru Irlanda și Fondul pentru Infrastructură, Clima și Natură. Fondul Viitor pentru Irlanda va primi o injecție inițială de 8,4 miliarde de euro anul viitor și va fi alimentat anual, ajungând la echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut al Irlandei. Se estimează că acest fond va atinge 100 de miliarde de euro până în 2035. Fondul pentru Infrastructură, Clima și Natură va primi injecții anuale de 2 miliarde de euro și va servi ca o rezervă de protecție împotriva recesiunii sau șocurilor externe.

Ambele fonduri vor fi gestionate de Agenția Națională de Administrare a Trezoreriei, care se ocupă de guvernarea datoriei publice a Irlandei. Este de așteptat ca această decizie de a investi în fonduri pe termen lung să fie un subiect important în următoarele alegeri.

Se presupune că alegerile vor avea loc în toamna următoare. Partidul Fine Gael al lui Donohoe și partidul Fianna Fáil al lui McGrath se află în urmă în sondaje față de partidul de opoziție Sinn Féin, care a criticat guvernul pentru că nu s-a angajat într-un program masiv de construcție de locuințe. Problema locuințelor, inclusiv lipsa de aprovizionare sau accesibilitatea acestora, este unul dintre principalele subiecte de campanie.

Sursa: https://www.politico.eu/article/ireland-invest-bank-corporate-us-tax-profits-new-sovereign-wealth-funds/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

spot_imgspot_img

Read more

Local News